همه ما می دانیم که انگیزه یکی از عوامل موفقیت است و هر فرد که می خواهد به موفقیت برسد باید این ویژگی را دارا باشد. خیلی از مواقع شده که خواسته و نیازی داریم و برای رسیدن به آن از هیچ تلاشی دریغ نمی کنیم؛ اما در مقابل افرادی هم هستند که خواسته های زیادی دارند ولی هیچ قدمی به سمت آن بر نمی دارند و با خودشان تصور می کنند که شاید در وسط راه شکست خورده و به خواسته شان نرسند. برای همه ما پیش آمده که وقتی خواسته ای داریم، ما را به سمت آن خواسته می کشاند که باعث می شود تلاش کنیم. چیزی که باعث می شود ما به سمت خواسته هایمان تشویق شویم، همان انگیزه درونی ماست.
انگیزه های گوناگونی پشت هر خواسته و نیاز قرار دارد که فقط خود شخص آن را می داند. ما در این مقاله می خواهیم در رابطه با تفاوت انگیزه بیرونی و درونی صحبت نماییم و شما را با نیروی پنهانی که در پشت خواسته هایمان است آشنا کنیم. همچنین در این مقاله مزیت های انگیزه و راه کار های تقویت آن را نیز بیان می کنیم. البته اگر انگیزه تان برای رسیدن به هدف و خواسته تان پایین است می توانید با مطالعه مقاله افزایش انگیزه، این ویژگی را تقویت نمایید.
اگر بخواهیم به چشت صحنه افراد موفق سری بزنیم، اولین چیزی که با آن رو برو می شویم، انگیزه درونی آنها است. همچنین عواملی که این انگیزه را تقویت می کند و آنها را به خواسته هایشان می رساند. در واقع همه ما انگیزه ای برای رسیدن به خواسته هایمان داریم و هر لحظه نتایج رسیدن به آن را در سر مرور می کنیم. قبل از این که انگیزه ای درون ما ایجاد شود، باید هدفی را برای خودمان تعیین کنیم. این هدف همان محرک انگیزه است که ما را وادار به تلاش می کند.
یکی دیگر از عواملی که در پشت صحنه افراد موفق خواهید یافت، وجود هدف های کوتاه مدت و بلند مدت است. رسیدن به اهداف کوتاه مدت موجب می شود که انگیزه فرد بیشتر شده و موفقیت های زیادی را به دست آورد. این موفقیت های کوچک موجب می شود که فرد انگیزه بیشتری برای رسیدن به اهداف بلند مدت خود پیدا کند. انگیزه به دو دسته تقسیم می شود؛ انگیزه درونی و انگیزه بیرونی. این دو ویژگی در هر فردی وجود دارد؛ اما مقدار و میزان آن متفاوت است.
این داستان واقعی ارزش خوندن داره!
من یکی از کسایی بودم که تو زندگیم به هیچ چیزی امیدوار نبودم. همش دنبال اشکال گرفتن از بقیه بودم. همیشه وقتی کسی می خواست کاری و انجام بده مخالفت می کردم. چند تا سوال هر روز تو ذهنم تکرار می شد “چرا به دنیا اومدم؟”، “من تو زندگی دنبال چی می گردم؟” ، “هدفم از زندگی چیه” ، “از هم سن و سال های خودم عقب افتادم و دیگه به جایی نمیرسم”، “حالا باید چیکار کنم دقیقا” و… . این سوال ها ذهن و روحم رو داشت مثل خوره می خورد و نابود می کرد.
یه روز تو کلاس ورزشی که می رفتم، با یه مربی آشنا شدم. بام صحبت کرد از موفقیت هایی که به دست آورده بود گفت. گفت که تو خانواده خیلی سطح پایینی بزرگ شده خیلی سختی کشیده. پدرش رو از دست داده و… . یعنی این طوری بگم که هر چی اتفاق بد تو دنیا هست براش اتفاق افتاده بود. اون بود که به زندگیم هدف داد. فهمیدم من خیلی چیزا دارم که اصلا نمی دیدمشون. از اون روز به بد یه حسی تو وجودم بیدار شد که همش هُلم میداد به جلو، همیشه یه صدایی تو گوشم بود که با قدرت می گفت ادامه بده و نترس. این انگیزه ای که درونم به وجود اومده بود و سال ها باهام بود تا آخرش به موفقیت رسیدم. آخرش شدم فردی که می خواد کسایی که مثل خودش هستن رو آگاه کنه.
من به خیلی چیز ها رسیدم و خداروشکر می کنم. دلم می خواد امروز به هرکسی که ناامیده هیچی تو زندگی نداره کمک کنم؛ اما نمی دونم چه کسایی مشکل من رو دارن. اگر شمایی که دارید این مقاله رو می خونید، حتی ذره ای از این حس تو وجودتون هست خوش حال میشم تو بخش نظرات با من به اشتراک بزارید تا من بتونم کمکتون کنم.
این انگیزه، فرد درون شماست که به خاطر رضایتی که در شما ایجاد می شود، به وجود می آید. این ویژگی شما را به سمت انجام رفتاری خاص می کشاند. به عنوان مثال، برخی از افراد برای دل خودشان گیتار می زنند و یا برای دل خودشان کار هایی را انجام می دهند. عوامل خارجی مثل پول، پاداش و… بر روی انگیزه درونی تاثیر نمی گذارند. هنگامی که می خواهید به هدفتان برسید، این انگیزه درونیتان است که شما را به سمت تلاش کردن سوق می دهد.
این نوع انگیزه در واقع یعنی، شوق انجام امور برای لذت بردن، یادگیری و… است. شما چه زمان برای خوش حالی و لذت بردن خودتان کاری را انجام داده اید؟
انگیزه بیرونی برعکس انگیزه درونی است. نیروی محرکه ای که این ویژگی را فعال می کند می تواند، پاداش، افزایش حقوق و… باشد که ما برای رسیدن به آن رفتار خاصی را از خودمان نشان می دهیم. به عنوان مثال کارمندان برای جلب نظر ریسشان، بهتر کار می کنند و یا برخی از آنها برای گرفتن حقوق بیشتر اضافه کاری می کنند. بازیکنان رشته ورزشی خاصی نیز برای رسیدن به مقام اول، تلاش هایشان را بیشتر می کنند. به این نوع انگیزه، انگیزه بیرونی می گویند.
همان طور که گفتیم، انگیزه های درونی برای حس رضایت و لذت بردن، به وجود می آیند و نتیجه عمل و رفتار فرد است. انگیزه های بیرونی نیز بر اساس میل رسیدن به پاداش و یا دور شدن از مجازات به وجود می آیند. شما می توانید با قدرت ذهن تان به راحتی این دو نیرو را افزایش و کاهش دهید. دست یابی به موفقیت های کوچک می تواند انگیزه تان را برای رسیدن به موفقیت های بزرگ افزایش دهد.
این نکته را در نظر داشته باشید که مسیر موفقیت همیشه هموار نیست و ممکن است شما را با چالش هایی رو برو سازد. اینجاست که انگیزه بیرونی و درونی به کمک شما می آیند و باعث می شوند که شما دوباره روی پای خود بایستید و راه دیگری را برای رسیدن به هدفتان مشخص نمایید. برای اینکه بتوانید به هدفتان برسید باید هم انگیزه بیرونی و هم درونی داشته باشید. اگر شما از کمبود انگیزه رنج می برید و یا در کارهایتان انگیزتان پایین آمده است می توانید با جملات انگیزشی و راه های افزایش انگیزه این کمبود را جبران نمایید.
همه ما می دانیم که انگیزه درونی قدرت بیشتری از انگیزه بیرونی دارد؛ چرا که انگیزه بیرونی ناپایدار است. به عنوان مثال اگر انگیزه بیرونی شما حقوق بالا تر باشد و به آن دست پیدا کنید قطعا امیال تان نیز افزایش پیدا کرده و نمی توانید لذت و شادی پایداری داشته باشید. همچنین تصور کنی که در شرکت ترفیع رتبه گرفته اید، این ترفیع تا مدت حس خوبی به شما می دهد؟
قطعا شما تلاشتان را بیشتر می کنید که ترفیع بیشتری بگیرید و دیگر لذت و شادی پایداری نخواهید داشت تا زمانی که دوباره ترفیع بگیرید.
انگیزه درونی، مزایای زیادی دارد که این مزایای عبارت اند از:
حال که از اهمیت انگیزه درونی مطلع شده اید، بهتر است این ویژگی را تقویت نمایید. همان طور که گفتیم، این نوع انگیزه، یکی از اصل های رسیدن به هدف های پایدار و بلند مدت می باشد که برای پایداری نیاز به تقویت شدن دارند. توجه داشته باشید که تقویت و پرورش این نوع انگیزه اگر به درستی نباشد، اهمیتش را از دست می دهد. به عنوان مثال تصور کنید که از سرکار به خانه می آیید و بسیار گشنه هستید. هنگامی که بشقاب اول غذا را میل می کنید، احساس رضایت و لذت خاصی به شما دست می دهد؛ اما با خوردن بشقاب دوم ممکن است شکم تان درد بگیرد و احساس رضایتتان از بین برود.
انگیزه درونی نیز همینطور است و اگر به درستی پرورش نیابد ممکن است احساس رضایتتان را از بین ببرد.
در این قسمت روش های افزایش انگیزه درونی را شرح می دهیم تا شما بتوانید به درستی این ویژگی را در خود پرورش داده و از به دست آوردن موفقیت هایتان لذت ببرید.
در این مقاله با مفهوم انگیزه بیرونی و درونی آشنا شدیم و یافتیم که باید از همین حالا شروع به تقویت این دو ویژگی نماییم. با تقویت انگیزه درونی تان می توانید با پشتکار بیشتری در راستای رسیدن به هدفتان قدم بردارید. همچنین به فردی قوی و مستقل تبدیل می شوید و همیشه حس رضایت و شادی پایداری دارید.
برای مشاوره و حل مشکلاتی که ممکن است علت آن بی انگیزگی باشد، می توانید با خانم مهدوی نسب تماس بگیرید. خانم مهدوی نسب با داشتن مربیگری بین المللی شخصیت شناسی و ان ال پی می تواند به راحتی مشکل شما را حل کند. همچنین می تواند با راهنمایی تان، هدف های جدیدی را سر راهتان قرار دهد تا بتوانید به موفقیت های بزرگی دست پیدا کنید.