داشتن اعتماد به نفس در سخنرانی

داشتن اعتماد به نفس در سخنرانی

همه ما قطعاً یک بار هم که شده، تجربه سخنرانی در جمع را داریم. لحظه ای پر استرس و اضطراب که مبادا تُپُق بزنم، مبادا سر رشته حرف از دستم در برود، نکند ظاهر خوبی نداشته باشم، اگر سوتی بدم و بقیه بخندن چی، اگر سخنرانیم یادم بره و هزاران هزار فکر که در ذهنمان مرور می کنیم. به نظر شما اعتماد به نفس در سخنرانی باعث کاهش استرس و اضطراب ما میشه؟ باعث میشه که قاطعانه حرف بزنیم و نترسیم؟

سوالات زیادی هست که باید به اون ها پاسخ بدیم. همه ما چه در مدرسه و چه در دانشگاه تجربه صحبت در مقابل دیگران رو داشتیم و دیدیم که دیگرانم مقابل ما چه جوری صحبت می کنن. همیشه برام جای سؤال بود که مجری های جشن ها، استاد ها، معلم ها و هر کسی که شغلش تو جمع صحبت کردنه، چه جوری به این تسلط رسیده؟ از اول هم اینجوری صحبت می کرد؟ از صحبت کردن جلوی بقیه خجالت نمی کشید؟ نمی ترسید یه حرف نامربوط بزنه؟

من فردی بودم که وقتی به سخنرانی در جمع فکر می کردم، عرق سرد ازم میومد و دل‌شوره می گرفتم. ترس از سخنرانی یه طرف و اون متنی که باید آماده می کردم یه طرف. تنها جمله ای که بهم یه ذره آرامش می‌داد این بود که برای موفق شدن باید برم تو دل ترس هایی که دارم. تو مقاله اعتماد به نفس چیست خوندم که با افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی میشه استرس و اضطراب رو به حداقل رسوند.

از اون به بد دیگه تمرین کردم که تو سخنرانی اعتماد به نفس داشته باشم. تو این مقاله قصد دارم یکی از مهم ترین و اصلی ترین روش های افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی رو در اختیارتون بزارم تا خودتون تجربه کنید و ببینید که اعتماد به نفس در سخنرانی معجزه می کنه.

اعتماد به نفس سخنرانی

عدم اعتماد به نفس و ترس یکی از رایج ترین ویژگی ها در بین بزرگسالان می باشد. ۷۵ درصد افراد در جامعه دچار این مشکل بوده و نمی توانند در جمع های بزرگ به خوبی صحبت کنند. با کمی تلاش و افزایش اعتماد به نفس می توانید بر این ترس مقابله کنید. مهم ترین نکته ای که باید آن را مورد بررسی قرار دهید، این است که شما خودتان هستید؟ یا با وجود فشار های ذهنی فراوان خودتان را پشت نقش دیگری پنهان می کنید؟

کسانی که ترس از سخنرانی را قبول داشته و می دانند که باید با ریشه یابی این مشکل را حل نمایند، به راحتی می توانند با این ترس مقابله نمایند؛ اما کسانی که خود واقعی شان را قبول ندارند نمی توانند با این ترس مقابله کنند. روش هایی که طی این سال ها به من کمک کرد تا بتوانم سخنرانی هایی بدون استرس و اضطراب داشته باشم را در ادامه برای شما بیان می کنم تا بتوانید با استفاده از آنها عدم عزت نفس و اعتماد به نفس تان را در سخنرانی حل نمایید.

روش های افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی

روش های افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی

در مقاله اعتماد به نفس سخنرانی ، روش هایی به شما معرفی خواهم کرد که تسلط و اعتماد به نفستان را در سخنرانی بالا برده و نگاه مخاطب را به شما متمرکز کند.

  1. با عبارات با مزه شنونده ها را بخندانید

طبق تجربیات چند ساله من برای داشتن اعتماد به نفس در سخنرانی ، یک سخنرانی سرد و بی روح فقط موجب خستگی مخاطب تان می شود و تمرکز او را به چیز هایی غیر از سخنرانی جلب می کند. برای اینکه بتوانید محیطی آرام و در عین حال پر هیجان را برای مخاطب تان ایجاد کنید، در سخنرانی هایتان چاشنی شوخی و مزاح را اضافه نمایید. شوخی، جذابیت خاصی را برای مخاطبین شما دارد و روابط شما را با مخاطب صمیمی و گرم می کند.

هنگامی که به لبخند مخاطبین نگاه می کنید، اعتماد به نفس بیشتری را برای ادامه مطلب خود از آن ها دریافت می نمایید. این را هم بدانید که نباید به هر قیمتی باعث خندیدن مخاطبین خود شوید. مثلاً خودتان را مسخره کنید تا آنها به شما بخندند! این‌گونه شما فقط منزلت و شأن خودتان را پایین می آورید و این اجازه را می دهید که دیگران نیز شما را مسخره کنند. می توانید برای خنداندن مخاطب از تیکه ها و عبارات خنده دار استفاده کنید تا دیوار بین شما و مخاطبتان برداشته شود و بینتان حس اعتماد شکل گیرد.

  • به افرادی که به سخنانتان واکنش نشان می دهند، توجه نمایید

در مقاله اعتماد به نفس در سخنرانی گفتیم که باید باعث خندیدن مخاطب شوید، اگر نتوانستید با بیان جملات خنده دار توجه مخاطب را جلب کنید، قطعاً فشار زیادی را متحمل می شوید و اعصابتان تحت تأثیر قرار می گیرد. اینکه به مخاطب نگاه می کنید و می بینید که خیلی بی حوصله و بی رمق و یا حتی خواب آلود به سخنان شما گوش می دهد ممکن است وجهه خوبی را برای شما نداشته باشد. پس برای حل این مشکل از تکنیک دیگری استفاده کنید. در لا به لای جمعیت به دنبال کسی باشید که به سخنانتان واکنش نشان می دهد.

به عنوان مثال، هنگامی که نکته ای را بیان می کنید، مخاطب با تکان داد سر خود حرف شما را تائید می کند و یا در راستای حرف شما سؤالی را بیان می کند. سعی کنید به این افراد بیشتر توجه نمایید؛ چرا که حس اعتمادی بین شما و آنها ایجاد شده و باعث می شود که خودتان را دسته کم نگیرید و فکر نکنید که حرف های ارزشمندی نمی زنید.

تمرکز بیشتر بر روی افرادی که با انگیزه به حرف هایتان گوش می دهند، اعتماد به نفستان را افزایش می دهد و افزایش اعتماد به نفس باعث می شود که توجه افراد بیشتری را جلب خود نمایید و پس از گذشت مدت زمانی خواهید دید که کل جمعیت حواس، گوش و چشمشان فقط و فقط به سخنان شماست. این باعث می شود که فشار عصبی از روی شما برداشته شود و راحت تر صحبت کنید.

  • اصلی ترین هنر سخنرانان تمرین است

اکثر افراد تصور می کنند که مجری ها و سخنرانان، ژن خاصی دارند که دیگران ندارند و فقط آنها هستند که از پس این کار بر می آیند؛ در صورتی که این طور نیست! سخنرانی مثل دیگر مهارت ها باید پرورش یابد که آن هم فقط با تمرین و تلاش و وقت گذاشتن امکان پذیر است. اگر می خواهید کار سخنرانی و مجریگری را آغاز کنید باید بدانید که بدون تلاش و تمرین یک سخنگو خوب نخواهید شد. پس برای داشتن اعتماد به نفس سخنرانی این مورد را به طور حتم رعایت کنید.

می توانید از مهمانی های خانوادگی یا جلسات دوستانه شروع کنید و همه را دعوت نمایید که به سخنان شما گوش دهند و یا اگر سخنرانی می کنید، فیلم های سخنرانی هایتان را ضبط کرده و چندین بار آنها را بررسی نمایید تا اگر ایراد و اشکالی در آنها وجود داشت در سخنرانی های بعدی آن را بر طرف کنید. این را بدانید که اگر بیشتر تمرین کنید، اعتماد به نفستان نیز بیشتر می شود و اجرا های بهتری را نیز خواهید داشت.

تمرین سخنرانی
  • احساسی را که دارید برای مخاطب بیان کنید

احتمالاً برایتان پیش آمده که وقتی فیلم های سخنرانی خود را مرور می کنید، می بینید که چقدر پر استرس و عصبی هستید و یا تند تند سخن می گویید! شاید قبل از آن سخنرانی با جملات بسیاری سعی در آرام کردن خود نموده اید؛ اما نتیجه ای نگرفتید. استرس و نگرانی های سخنرانی شما را به شدت عصبی کرده است و نمی دانید چطور این موضوع را حل نمایید.

برای حل این موضوع یک راه در پیش دارید، آن هم بیان احساساتتان به مخاطب است. شما می توانید به سخنرانی هایتان هیجان بدهید و عصبی بودنتان را در پشت آن مخفی نمایید. یکی از تکنیک های مهم در افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی بیان یک احساس و مخفی کردن حس دیگر پشت آن است که می تواند موفقیت بسیاری را برای شما رقم بزند.

  • اگر اشتباهی را مرتکب شدید برای جبرانش آماده شوید

یکی از مهم ترین تکنیک ها در سخنرانی این است که اگر شما از روی استرس و اضطراب اشتباهی را در سخنرانی مرتکب شدید، دست و پای خود را گم نکنید و با بیان یک جُک یا هر چیز دیگری آن را جبران نمایید. اشتباه کردن حتی برای سخنرانان حرفه ای نیز پیش می آید و کسی از همه حرفه ای تر هست که آن اشتباه را به زیباترین وجه ممکن جبران کند و از آن بازدهی بهتری بگیرد.

اگر شما نتوانید اشتباه خود را جبران کنید، مخاطب حس بی اعتمادی می کند و شرایط برای شما از پیش هم سخت تر می شود؛ چرا که وقتی از آن اشتباه احساس ناراحتی و ضعف می کنید مخاطب نیز آن را حس می کند. برای جبران اشتباه می توانید خودتان را مسخره کنید و این جو سنگین را در هم شکنید. در این مواقع مسخره کردن خود آن هم نه خیلی زیاد می تواند پاسخگوی شما باشد.

شما می توانید برای تغییر عادات بد خود مقاله ان ال پی چیست را مطالعه نمایید.

این را به یاد داشته باشید که برای سخنرانی همیشه باید یک جواب طنزآمیز آماده کنید. این به شما کمک می کند که اعتماد به نفس تان در سخنرانی برگشته و به صحبت هایتان ادامه بدهید.

  • مخاطب را در کنار خود احساس کنید

برای اینکه بتوانید ارتباط بهتری با مخاطب خود بگیرید باید آنها را در کنار خودتان حس کنید نه مقابلتان! وقتی به روی سن می روید این احساس را در خود به وجود آورید که مخاطبین شما می خواهند یک سخنرانی فوق العاده موفق و ارزشمند را از شما ببینند. این باعث می شود که حس بدی به شما وارد نشده و موفقیت بیشتری در سخنرانی داشته باشید.

  • تلقین های مثبتی را در خود ایجاد کنید

همان طور که در مقاله اعتماد به نفس سخنرانی گفتیم، احساس شما بستگی به چیز هایی دارد که به خودتان نسبت می دهید. پس سعی کنید که همیشه قدرتمند ترین و بهترین جملات را برای خود به کار ببرید. به عنوان مثال من خود را دوست دارم، من بهترین سخنران هستم، من مخاطب را به سمت خود جذب می کنم، من در کارم بهترین هستم، من می توانم انجامش دهم و می دهم و… . این جملات باعث می شود هم خودباوری تان و هم عزت نفستان بالا برود. اگر می خواهید در رابطه با عزت نفس نکات بیشتری را بدانید مقاله عزت نفس چیست را مطالعه نمایید.

تلقین مثبت

قبل از شروع سخنرانی تان این جملات را با خود تکرار کنید تا اثرات شگفت انگیز آن را روی سخنرانی تان ببینید. این تلقین های مثبت باعث کاهش استرس و نگرانی هایتان می شود و عملکردتان را افزایش می دهد. از شکست و عدم پذیرش دیگران نترسید؛ چرا که این احساس می تواند انرژی های منفی زیادی را به سمت شما راهی کند و اعتماد به نفستان را بگیرد.

  • تصویر سازی ذهنی

یکی از عواملی که می تواند پیشرفت شما در سخنرانی را نشان دهد، تصویری است که از خود در ذهن تان دارید. اگر شما تصویر مثبتی از خودتان داشته باشید بر احساسات تان در سخنرانی تاثیر می گذارد و خودباوری تان را افزایش می دهد. شما می توانید تصویرسازی درونی نیز داشته باشید. بدین صورت که مخاطبان خود را نیز تصور کنید که به خوبی به صحبت هایتان گوش می دهند.

نوع دیگری نیز می توانید تصویرسازی کنید بدین صورت که خودتان را روی صندلی حضار تصور کرده و ببینید که چقدر گیرا، آرام و مطمئن سخن می گویید.

  • زبان بدن

یکی از ویژگی هایی که می تواند سخنرانی شما را منحصر به فرد کند و خودباوری تان را تقویت نماید، داشتن زبان بدن حین سخنرانی است. تصور کنید یک سخنگو از اول تا آخر سخنرانی یک جا باستید و هیچ حرکی از خود نشان ندهد و مانند یک رادیو سخن بگوید، قطعا شما خسته می شوید و دیگر به سمینار آن فرد پا نمی گذارید.

در مقاله اعتماد به نفس در سخنرانی گفتیم که زبان بدن را دسته کم نگیرید. شما می توانید پیام خود را در حین سخنرانی با زبان بدن بهتر به مخاطب بفهمانید و صحنه را برای او جذاب نمایید. این را در نظر داشته باشید هنگامی که روی صحنه می روید، قبل از شروع سخنرانی مخاطبان شما را می بینند و مهم است که شما چه ژستی را برای شروع صحبت های خود دارید.

ژست خوب داشتن یکی از روش هایی است که می تواند باعث افزایش خودباوری شما شود و مخاطب را مجذوب شما کند. زبان بدن شامل حرکات سر تا پای شما می شود. به عنوان مثال اگر شما دست هایتان را از مخاطب پنهان کنید، حس استرس و اضطرابتان را به او انتقال می دهید. شما می توانید برای تاکید روی جملات از دست هایتان استفاده کنید تا مخاطبات بهتر منظورتان را متوجه شوند.

هنگام سخنرانی لبخند بزنید تا بهتر بتوانید با مخاطبان ارتباط بگیرید. این را بدانید که چهره خندان در نظر مخاطب با اعتماد به نفس به نظر می آید.

  • داشتن آمادگی جسمانی و کنترل تنفس

ممکن است خیلی به طرز تنفس تان توجه نکرده باشید و برایتان اهمیت نداشته باشد؛ اما اگر روی آمادگی جسمانی و طرز تنفستان تمرکز کنید، خواهید فهمید که تاثیر بسزایی در عملکرد شما دارد. در هنگام سخنرانی توجه داشته باشید که زبان تان با بدن یکی شود و نفس های پر صدا را در هنگام سخنرانی کم کنید.

  • سعی کنید که خود را برنده و موفق بدانید

قبل از شروع سخنرانی سعی کنید که یک تصور از مخاطبانتان در ذهن داشته باشید و سخنرانی تان را تمرین کنید و به صحبت هایتان به خوبی فکر کنید. تمام سعی تان کنید که به لرزش دست، پا و صدایتان فکر نکنید و ذهنتان را با افکار مثبت برنده شدن در سخنرانی مشغول نمایید. این افکار منفی مانع پیروزی شما در سخنرانی است پس تا حد امکان خود را با چیز های دیگر سرگرم نمایید و افکار مثبت را با خودتان مرور کنید. به عنوان مثال می توانید در ذهن خود بازخورد خوب مخاطبان را مرور نمایید و با آنها ارتباط بر قرار کنید.

  • توجه کنید که همیشه محتوا مهم نیست

اگر شما یک محتوا و سخنرانی فوق العاده ای را هم آماده کرده باشید، بدون انرژی و اعتماد به نفس نمی توانید بازخورد های خوبی را داشته باشید. اعتماد به نفس در سخنرانی موجب می شود که شما با انرژی بیشتری صحبت کنید و موضوع صحبتتان را با شور و اشتیاق بیان کنید.

شما با درگیر کردن مخاطب با هر تکنیک و مهارتی می توانید بازخورد های فوق العاده ای را دریافت نمایید. به عنوان مثال شما می توانید هر چند دقیقه یک بار از مخاطب تان سوال بپرسید و او را درگیر بحث نمایید و یا یک محیط مفرح برای آنها بسازید تا آنها نیز با شور و انگیزه به سخنان شما گوش دهند.

  • این را بدانید که با زیر پیراهنی سخنرانی خود را تمرین نکنید

شاید برای خیلی از شما این سوال پیش بیاید که لباس راحتی چه ربطی به سخنرانی دارد؟ کسی که تمرین ما را نمی بیند. برای اینکه بتوانید به بهترین شکل سخنرانی خود را تمرین کنید باید محیط را همان گونه ترسیم نمایید. این کار به شما کمک می کند که فضای سخنرانی را کاملا برای خود تشبیه کنید و خود را در حال سخنرانی ببینید. بهتر است همان لباسی را که می خواهید در سخنرانی به تن کنید، بپوشید و از دوستان یا خانواده بخواهید که مخاطب شما باشند.

  • سخنرانی یک مهارت است

خیلی از افراد تصور می کنند که خوب صحبت کردن در مقابل یک جمعیت، در خون آن افراد وجود دارد و به طور ژنتیکی آنها سخنران هستند؛ اما این طرز فکر اشتباه است اما چرا؟ چون سخنرانی یک مهارت است که هر کس می تواند به دست بیاورد و فقط برای افراد خاص نیست. سخنرانان حرفه ای نیز پس از سال ها تمرین و اجرا توانسته اند مهارت شان را در سخنرانی چندین برابر کنند.

  • به شروع و پایان سخنرانی تان توجه کنید

یکی از مهم ترین اصول افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی ، توجه به آغاز و پایان سخنرانی است. لحن صدا، زبان بدن، تن صدای و… عوامل موثر در تعیین یک سخنرانی خوب و با کیفیت می باشند. توجه داشته باشید که در آغاز سخنرانی باید به گونه ای شروع کنید که مخاطب جذب شما شود. این خوب شروع کردن می تواند با یک استایل خوب، یک معرفی کارآمد، با لبخند وارد شدن، پرسش و پاسخ و… باشد.

توجه به شروع و پایان سخنرانی

همه کسانی که در مقابل شما حضور دارند، هدفشان یادگیری موضوع خاصی است. پس در سخنرانی تان سعی کنید بیشتر به اصل مطلب بپردازید و کمتر به حاشیه بروید. در آخر سخنرانی نیز می توانید با درخواست های عملی مخاطب تان را درگیر نمایید تا در ذهن او ماندگار شود و باز هم انگیزه زیادی برای حضور در سخنرانی های شما را داشته باشد؛ حتی می توانید در پایان سخنرانی برنامه ای به مخاطب خود بدهید تا او پیگیر برنامه شما شود.

  • روی صحنه سعی کنید خودتان باشید

برای افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی ، باید ترس را کنار گذاشته و خود واقعی تان را روی صحنه به نمایش بگذارید. اگر باز هم برای شما سوال است که چگونه روی صحنه جذابیت داشته باشم؟ می توانید به سخنرانان حرفه ای نگاه کنید و از آنها الگو بگیرید. الگو گرفتن به معنای تقلید کردن نیست یعنی شما هرچیزی را که از یک سخنران حرفه ای یاد می گیرید باید آن را طبق الگو های رفتاری خودتان اجرا کنید نه فقط از او تقلید نمایید. تقلید در اکثر مواقع روی مخاطب تاثیر خوبی نمی گذارد و جذابیتی به کار شما نمی دهد.

سعی کنید حرکات و الگو های رفتاری خاص خودتان را داشته باشید و روی صحنه با مخاطب خود راحت رفتار کنید. این راحت رفتار کردن به شما کمک می کند که ارتباط بهتری با مخاطبین بر قرار نمایید.

  • برای خود عبارات تاکیدی کوتاه و آرام بخش داشته باشید

همان طور که در مقاله قدرت ذهن چیست گفتیم، مغز ما بسیار پیچیده است. این پیچیدگی باعث می شود که ما هرچه را که با خود تکرار می کنیم، مغز باور کند و طبق آن پیش برود. این تلقین ها اگر مثبت باشد، می تواند در داشتن اعتماد به نفس در سخنرانی و کاهش استرس و اضطراب تاثیر بسزایی داشته باشد.

سعی کنید همیشه چند جمله آرامش بخش در ذهن خود داشته باشید و قبل از سخنرانی آنها را در ذهن مرور نمایید. این جملات را بیشتر هنگام ترس و استرس تکرار نمایید تا از شدت آن کاهش یابد.

  • بیش از اندازه فکر نکنید

برخی از مواقع ممکن است تمرکز بیش از اندازه و فکر زیاد شما را به اشتباه بیندازد. حافظه کوتاه مدت ما وظیفه یادآوری اطلاعات را در هنگام صحبت، بر عهده دارد. اگر شما تمرینی نداشته باشید این اطلاعات به درستی به یادتان نمی آید و در سخنرانی به مشکل خواهید خورد. اگر شما بیش از اندازه تمرکز کنید ممکن است قدرت تحلیل تان را از دست بدهید و ارزیابی درستی از اطلاعات نداشته باشید.

  • به خودتان زمان بدهید و بی گدار به آب نزنید

اگر اولین تجربه سخنرانی تان است، انتظار نداشته باشید که در اولین سخنرانی هیچ اشتباهی ندارد. هر مهارتی نیاز به تمرین و تقویت دارد پس اگر هم اشتباهی را مرتکب شدید به خود زمان بدهید و بیشتر از قبل تمرین کنید تا در سخنرانی های بعدی خود این مشکلات را نداشته باشید و اشتباهاتتان را به حداقل برسانید.

اگر سخنران ماهری هم هستید، مهارت بالای شما دلیل خوبی برای تمرین نکردن نیست. بهتر است قبل از سخنرانی ترفند های جذب مخاطب را تمرین نمایید و واکنش ها و بازخورد های مخاطب را در ذهن خود تصویر سازی کنید.

اعتماد به نفس در سخنرانی توجه و وقت می خواهد

سخن پایانی

ما در مقاله افزایش اعتماد به نفس در سخنرانی ، یافتیم که چگونه با استفاده از تکنیک های ساده می توان استرس و اضطراب را در سخنرانی کاهش داد. با استفاده از این راهکار ها می توانید بازخورد خوبی را از مخاطب دریافت کنید.

3 دیدگاه

  1. شیرین فروزان گفت:

    بسیار عالی بود

  2. مدیر وبسایت گفت:

    Tank you

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *