اعتماد به نفس کاذب

اعتماد به نفس کاذب

خودباوری، یکی از اصلی ترین ارکان، موفقیت انسان در زندگی می باشد. همچنین یکی از تأثیر گذار ترین عوامل در روابط اجتماعی افراد نیز محسوب می شود. این ویژگی، باعث جلب اعتماد اطرافیان، به وجود آمدن حس بسیار خوب در فرد و جلوگیری از انزوای او می گردد؛ اما اعتماد به نفس واقعی با اعتماد به نفس کاذب ، معنای کاملا متفاوتی دارد.

اعتماد به نفس واقعی برای زندگی افراد بسیار مفید می باشد و در مقابل اعتماد به نفس کاذب خسارت های زیادی را در پی دارد. خودباوری واقعی، شما را در رسیدن به اهدافتان، یاری می رساند و افکار و حس های بد را از شما دور می سازد و خودشیفتگی عکس آن عمل می کند.

بسیاری از افراد، تصور می کنند عزت نفس، همان خودباوری واقعی است؛ اما در واقع، این دو حس تفاوت های زیادی با هم دارند. عزت نفس، به معنای احترام و علاقه ای است که فرد برای خودش قائل می شود و از آنچه دارد، احساس رضایت می کند. خودباوری، به معنی باور داشتن به استعداد های خود در راه رسیدن به خواسته ها، می باشد.

ما در این مقاله، تمام عواملی را که باعث به وجود آمدن این ویژگی در افراد می شوند را بررسی کرده و به شما پیشنهاد می کنیم برای درمان آن با خانم مهدوی نسب در ارتباط باشید.

تعریف اعتماد به نفس کاذب

اعتماد به نفس کاذب و واقعی، دو نقطه مقابل هستند که یکی باعث سعادت و دیگری موجب شقاوت افراد می شود. خودشیفتگی، اگر کنترل نشود، افراد را به تدریج به سوی نابودی می برد که عبارت است از:

نوعی خطای ادراکی که فرد در رابطه با موضوعات مختلف به قضاوت می پردازد و به درستی آنها اطمینان کامل دارد. این در صورتی است که این قضاوت ها فراتر از واقعیت می باشند.

این نوع خودشیفتگی، مانند یک تله است که اگر در آن بیافتید، رهایی از آن کار چندان آسانی نخواهد بود. تحقیقات نشان داده است که بیشتر افراد نخبه خودشیفته هستند؛ چرا که در اکثر مواقع تصور می کنند که حق با آنان است. به مثال های زیر توجه کنید:

اعتماد به نفس واقعی: من فرد مهمی هستم، او مرا دوست دارد، با پس انداز کردن بسیار پولدار می شوم، انتقادات دیگران را می پذیرم و خودم را در آن جهت اصلاح می کنم.

اعتماد به نفس کاذب: من برای دیگران مهم هستم، او راهی جز دوست داشتن من ندارد چون به کس دیگری نمی تواند دل ببندد، همه پس اندازم را خرج می کنم چون یک بار بیشتر زندگی نمی کنم، به انتقادات دیگران اهمیتی نمی دهم چون من بهترینم.

با مطالعه این مثال ها به طور کامل می توانید معنای خودشیفتگی را درک می کنید.

خودشیفتگی

ویژگی افرادی که اعتماد به نفس کاذب دارند

نام دیگر اعتماد به نفس کاذب، خود شیفتگی می باشد که باعث انزوای حداکثری افراد می شود. این افراد گمان می کنند که در هیچ شرایطی مغلوب هیچ کس نخواهند شد و مقامشان از همه بالا تر است. با همین طرز فکر، افراد خود شیفته هر کاری که دلشان بخواهد را انجام می دهند و تأسف در زندگی آنها جایی ندارد. اگر خودباوری بدون در نظر گرفتن باور ها و استعداد هایمان باشد، قطعا به خودشیفتگی تبدیل می شود. شما می توانید با مطالعه مقاله اینیاگرام چیست؟ مهارت شخصیت شناسی افراد را نیز پیدا کنید.

افرادی که خودشیفته هستند، در هیچ زمینه ای غیر از خودشان، به کسی اعتماد نخواهند کرد. این کار باعث می شود تا صحبت های اطرافیان را نادیده بگیرند؛ بنابراین این افراد اصلاً برای کار های گروهی مناسب نیستند. همچنین این افراد به دلیل مخالفت همیشگی با نظرات، حتی تصمیمات درست، هیچ جایگاهی در گروه های اجتماعی ندارند.

خودشیفتگی، موجب بلند پروازی فرد و تحقیر اطرافیان توسط او می شود. این افراد نمی توانند مشکلاتی که با آنها مواجه می شوند را بر طرف کنند و فقط ادعای انجام کار های بزرگ را دارند. افراد خودشیفته، اصلاً مسئولیت پذیر نمی باشند و از انجام وظایف امتناع می کنند.

تمامی این ویژگی ها، رشته در غرور کاذب و خود بزرگ بینی این افراد دارد. در واقع اعتماد به نفس کاذب نه تنها سودی ندارد، بلکه باعث نابودی افراد می شود. این برخی از ویژگی های افراد خودشیفته است. دیگر ویژگی های این افراد عبارت اند از:

  1. این نوع افراد زیاد دروغ می گویند؛ چرا که می خواهند نقاط ضعفشان را بپوشانند.
  2. این افراد برای اینکه باهوش به نظر برسند از کلمات بزرگ در مورد خود استفاده می کنند.
  3. این نوع افراد دوست دارند همیشه رئیس باشند تا با آن حس حقارت شان را بپوشانند.
  4. همیشه در حال مقایسه خود با بقیه هستند و اشکالاتشان را توجیه می کنند.
  5. خودشان را بدون عیب می دانند و هنگامی که به واقعیت زندگی شان نزدیک شوید، عصبانی شده و جبهه می گیرند.
  6. این افراد برای اینکه خوب به نظر برسند از چیز های گران قیمت استفاده می کنند.
  7. برخی از این افراد سو استفاده گر هستند.
  8. این افراد در بیشتر مواقع ابراز ناراحتی می کنند.
  9. افراد با اعتماد به نفس کاذب خود را به بهترین شکل در جمع نشان می دهند.
  10. این نوع افراد به تصور خودشان از افکار بقیه خبر دارند.
  11. با خودشان و دیگران صادق نیستند.
  12. اکثر این افراد مغرور هستند و خودباوری واقعی ندارند.

آثار و نتایج اعتماد به نفس کاذب

ما تا اینجا در رابطه با ویژگی های افراد خودشیفته صحبت کردیم و حال نوبت به بررسی آثار و نتایج منفی این ویژگی می رسد. داشتن اعتماد به نفس کاذب می تواند آثار و نتایج بدی را به دنبال داشته باشد که این آثار عبارت اند از:

  1. شکست های متعدد روحی و خسارت مالی
  2. تنهایی و گوشه گیری
  3. عدم آگاهی از این ویژگی و عدم تلاش برای بر طرف کردن آن
آثار و نتایج اعتماد به نفس کاذب

شکست های متعدد روحی و خسارت مالی

یکی از اولین نتایج داشتن اعتماد به نفس غیر واقعی، شکست های پی در پی و ضربات روحی شدید می باشد. افرادی که دارای این ویژگی هستند، قدرت تصمیم گیری درست و به موقع را ندارند و همین باعث می شود در مسیر موفقیت شکست های بسیاری خورده و خسارت های مالی زیادی ببینند. این شکست ها و عدم موفقیت باعث ضربات روحی شدیدی به این افراد می شود.

تنهایی و گوشه گیری

ویژگی خودشیفتگی باعث می شود، دوستان و اطرافیانتان از شما روی بر گردانده و شما را تنها بگذارند. تنهایی و انزوا یکی از بدترین آثار و نتایج، این ویژگی می باشد. این گونه افراد بیشتر اوقات از خود تعریف می کنند و تمایل شان به سو استفاده کردن از دیگران است. خود را در هر شرایطی رییس می دانند. دروغگو بودن این افراد، یکی دیگر از علت های تنهایی و انزوایشان است. خودشیفتگی و برتر دانستن خود نسبت به سایر افراد باعث شده است که دیگران از او فاصله بگیرند.

عدم آگاهی از این ویژگی و عدم تلاش برای بر طرف کردن آن

کسانی که اعتماد به نفس دروغین دارند، خودشان از این ویژگی بی خبر اند. این بی خبری باعث می شود که تغییری در رفتارشان ایجاد نشود و هیچ تلاشی هم برای تغییر آن نکنند. فرد خودشیفته ای که نیازی به اصلاح رفتارش نمی بیند و آسیب های بسیاری هم از آن می خورد. بهتر است در رویارویی با این افراد در کمال ادب و دوستانه به طوری که از کلام ما ناراحت نشوند، مشکلشان را بیان کنیم و آنها را از این آشفتگی نجات دهیم.

مواردی که اعتماد به نفس کاذب محسوب نمی شوند

افراد پررو و گستاخ

در خیلی از موارد افراد پررو رو را جز کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند، حساب کرده اند؛ در صورتی که این افراد گستاخ و وقیح هستند و برای هیچ کس حریم شخصی قائل نمی باشند. افرادی چاپلوس هستند و در کار هایی که به آنها مربوط نیست دخالت می کنند.

افراد مغرور

این افراد تصویری اغراق آمیز از خودشان دارند و نیازمند تحسین از جانب دوستان و اطرافیان هستند. خودشان را از بقیه بالاتر و برتر دانسته و به دیگران هیچ حس توجه و همدلی ندارند. شما می توانید برای خواندن ویژگی های بیشتر افراد مغرور مقاله اعتماد به نفس چیست را مطالعه نمایید.

توهم

برخی از افراد را می بینیم که در انجام کار ها بسیار ادعا دارند؛ اما مهارت انجام آن را ندارند. این افراد بیشتر در توهمات خود زندگی کرده و با افرادی که خودشیفته اند متفاوت هستند.

نحوه برخورد با کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند

افرادی که از عارضه خودشیفتگی رنج می برند برای دفاع از خود در مقابل دیگران از ویژگی خود بزرگ بینی استفاده کرده و بدین صورت کمبود های دوران کودکی شان را نشان می دهند. کمبود هایی که در دوران کودکی برای این نوع از افراد به وجود آمده باعث شده که آنها در سنین بالا تر تصمیم بگیرند که توجه دیگران را به خودشان جلب کنند که این یکی از عوامل نداشتن عزت نفس در دوران کودکی نیز می باشد.

عدم انتقاد پذیری

هنگام رویارویی با افراد خودشیفته، خواهید دید که آنها در ظاهر، خود واقعی شان را پذیرفته اند؛ اما این گونه هم نیست. کمبود عزت نفس باعث شده این افراد درمانده باشند و حس خوبی نسبت به خودشان نداشته باشند؛ ولی به شدت نیازمند توجه و علاقه اطرافیانشان می باشند. افراد با اعتماد به نفس کاذب، در مقابل انتقاداتی که از دیگران می شنوند بسیار خشمگین شده و رفتار تندی را از خود نشان می دهند.

در نتیجه ما باید با افراد خودشیفته بسیار مودب رفتار کنیم و تا حد امکان از انتقاد کردن بپرهیزیم.

چرا اسیر اعتماد به نفس کاذب می شویم؟

افرادی اسیر خودشیفتگی می شوند که عیب و نقصشان را نمی پذیرند و از واقعیت ها درک درستی ندارند. اصلی ترین علتی که باعث می شود افراد دچار خودشیفتگی شوند، نداشتن اعتماد به نفس واقعی و عزت نفس است. وقتی فرد شناختی از خود ندارد و فقط می خواهد توجه دیگران را به خود جلب کند و از زندگی بسیار نا امید است، اسیر خودشیفتگی می شود.

این فرد از آن پس شروع به مقابله با اطرافیان می کند؛ چرا که این تصور را دارد در گذشته این افراد او را تحقیر کرده و می خواهد با این کار نقاط ضعف و کاستی هایش را بپوشاند. افرادی که بیشتر به اعتماد به نفس کاذب مبتلا می شوند در گذشته توسط دیگران تحقیر شده اند و می خواهند با خودشیفتگی آن را جبران کنند.

درمان اعتماد به نفس کاذب

افرادی که از خودشیفتگی رنج می برند این تصور را دارند که هیچ کس در دنیا وجود ندارد که مثل او، توانایی انجام کاری را داشته باشد. تصور می کند که منحصر به فرد است و هیچ ایرادی ندارد و از همه مهم تر انتقاد پذیر نیست. برای درمان این افراد باید آنها را نزد یک مشاور خوب و متخصص مثل خانم مهدوی نسب ببرید تا با تمرین ها و تکنیک های مناسب او را درمان کند.

همچنین می توانید از قدرت ذهن نیز برای درمان این عارضه استفاده کنید. برای مطالعه مقاله قدرت ذهن و تسلط بر افکار کلیک کنید!

سخن پایانی

ما در این مقاله ویژگی رفتاری خودشیفتگی را بررسی کردیم که امروزه در اکثر افراد می توان آن را مشاهده کرد. یکی از مشکلاتی که فرد از آن خبر ندارد تا بتواند آن را درمان کند. پیشنهاد ما به شما عزیزان این است که اگر در اطرافیان خود ویژگی های رفتاری این نوع افراد را مشاهده کردید، به صورت کاملا دوستانه آنها را در جریان این عارضه قرار دهید تا بتوانند تحولی در خود و زندگی شان ایجاد نمایند. حتی اگر خودتان و یا کودکان به این عارضه رفتاری دچار شده است، می توانید با تهیه سی دی های افزایش اعتماد به نفس به راحتی این مشکل را حل کنید و نگرانی از این باب نداشته باشید.

8 دیدگاه

  1. فاطمه گفت:

    مطلب عالی بود بیشتر کسایی که من دورم میشناسم اعتماد به نفس کاذب دارن و خیلی عذاب آوره

    • مدیر وبسایت گفت:

      بله متاسفانه ، اگر آگاه نباشند به خودشان و دیگران آسیب های زیادی می زنند . به امید آگاهی و نور عشق برای همه

  2. زینب مهدی پور گفت:

    اعتماد به نفس کاذب چقدر طول میکشه درمان بشه ؟

    • مدیر وبسایت گفت:

      برای رفع اعتماد به نفس کاذب ، بستگی به سطح آگاهی فرد و پذیرش هر فردی متفاوت هست .
      زمان استانداردی که برای مفز یا ضمیر نا خودآگاه برای تغییر تثبیت شده،از ۱ تا ۳ ماه هست ، با نور آگاهی و درک احساساتون در لحظه و برخورد مهربانانه با خودتان به راحتی قابل تغییر هست و می توانید برای سرعت بیشتر و بهتر از مشاور کمک بگیرید.

  3. nika گفت:

    خیلی از افراد رو دیدم که اعتماد به نفس کاذب دارن یا خیلی خودشیفته هستن اما اون ها هم موفق ان چرا واقعا این افراد باید تو جامعه به فرد موفقی تبدیل بشن اونم از طریق صفحات مجازی

    • مدیر وبسایت گفت:

      بله ،ممکن است افرادی باشند که با اعتماد به نفس کاذب فرد موفقی باشند اما یا می تواند موقت باشد یا خارج از عرف و ارزشهای جامعه و کاملا رشد نیافته هستند .
      چرایی می تواند در خیلی چیزها نهفته باشد ، اما موضوع مهم از دیدگاه من به عنوان جامعه شناس و متخصص رفتار شناسی ، بهتر هست ، به دنبال چرایی ها در درون خودمان باشیم و به دنبال این باشیم که من چی می خوام ؟ من به دنبال چی هستم ؟ و دوست دارم به چه نقطه ای برسم ؟
      چون از ابد تا ازل ما نمی توانیم افراد ، شرایط بیرون ، و جامعه را کنترل کنیم ، پس وقت و انرژی که مهمترین سرمایه های ما هستند را برای رشد خودمان و درون خودمان بگذاریم .

  4. zeynabb گفت:

    بسیار عالی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *