بیماری افسردگی

بیماری افسردگی

یکی از مشکلاتی که ممکن است همه ما به آن دچار شویم و از وجود آن بی خبر باشیم، افسردگی است. افسردگی چیست؟ بیماری است که فقط به غم و اندوه و احساس ناراحتی ختم نمی شود و باید هرچه زود تر آن را تشخیص داد و درمان کرد. برای درمان این نوع بیماری چندین روش وجود دارد مانند تغییر سبک زندگی، جلسات مشاوره روان درمانی، استفاده از دارو و… که انتخاب روش درمان بستگی به تشخیص و تجویز پزشک دارد.

توجه داشته باشید که اگر به درمان این بیماری توجه نشود، پیامد های ناگواری را برای فرد به همراه دارد. ما در این مقاله قصد داریم به صورت جامع و کامل عوامل و نشانه های این نوع بیماری را برای شما عزیزان بیان کنیم. همچنین به تمامی سوالات شما در رابطه با علت افسردگی، نشانه های افسردگی، عوامل افسردگی و… شما با مطالعه این مقاله به راحتی وجود بیماری را تشخیص داده و هرچه سریع تر به درمان آن می پردازید.

افسردگی چیست؟

افسردگی، اختلالات روانی است که به احساس اندوه، غم، ناراحتی و… ختم می شود. این بیماری با تجربه برخی از بحران های زندگی به وجود می آید. در کشور ایران شیوع این بیماری بسیار بیشتر از سال های قبل شده است که طبق گفته وزیر بهداشت نزدیک به ۱۲ درصد مردم ایران به بیماری افسردگی دچار شده اند. این بیماری در افراد به صورت های مختلفی میتواند باشد؛ به عنوان مثال در برخی این بیماری تکرار شونده است و به صورت کامل درمان نمی شود؛ اما برخی دیگر از افراد فقط یک بار به این بیماری دچار می شوند.

این بیماری بسیار مهم است و اگر درمان نشود، ممکن است تا چندین سال ادامه پیدا کند. افرادی که به افسردگی حاد دچار می شوند، ممکن است به حدی از ناراحتی و غم برسند که دست به خودکشی بزنند. هرچند در صورت تشخیص سریع بیماری می توانند آن را درمان نمایند.

افسردگی چیست

علائم و نشانه های افسردگی

افسردگی نیز مانند سایر اختلالات نشانه ها و علائمی دارد که با آگاهی از آن می توان از این بیماری پیشگیری کرد. نشانه های افسردگی عبارت است از:

  • عدم تمرکز

افرادی که به بیماری افسردگی حاد دچار می شوند، در اکثر مواقع نمی توانند بر روی موضوعات متمرکز شوند. این عدم تمرکز به آنها اجازه نمی دهد که سریالی را دنبال کنند و یا نمی توانند در شرایط های مختلف تصمیمات درستی بگیرند.

  • تغییر خواب

افرادی که به بیماری افسردگی مبتلا هستند، در برخی از مواقع با تغییر سبک خواب روبرو می شوند. این تغییر سبک بدین صورت است که آنها یا نمی توانند بخوابند و یا بیش از اندازه می خوابند. از شایع ترین علائم می توان به صبح زود بیدار شدن اشاره کرد. البته این نشانه در صورتی است که فرد چند نشانه اصلی را دارا باشد، در غیر این صورت بیدار شدن روزانه در هنگام صبح نمی تواند به قطعیت نشانه وجود افسردگی باشد.

  • تغییر اشتها

افرادی که به افسردگی دچار شده اند، در برخی از مواقع با تغییرات اشتها مواجه می شوند؛ بدین صورت که یا میلی به خوردن غذا ندارند یا پر خوری می کنند. توجه داشته باشید که این تغییرات اشتها می توانید منجر به کاهش وزن شدید و یا افزایش وزن شدید شود.

  • کمبود انرژی

از دیگر نشانه های افسردگی شدید، می توان به کمبود انرژی اشاره کرد. معمولا افرادی که این نوع بیماری را دارند، احساس خستگی شدیدی می کنند و انرژی برای انجام کار های روزانه خود ندارند. علاوه بر این در فکر کردن بسیار کند شده و نمی توانند به درستی تصمیمگیری کنند.

  • کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس

یکی دیگر از علائم شایع در افسردگی، کمبود اعتماد به نفس و عزت نفس است. افرادی که به این بیماری دچار شده اند خود را همیشه کمتر از آنچه هستند می بینند و به صورت مداوم به کاستی ها و کمبود هایشان می اندیشند. افکار منفی را در ذهن خود پرورش می دهند مثل “من همیشه بازنده ام”، “من همیشه بد شانسم”، “همه مشکلات برای منه” و… .

علت های ابتلا به افسردگی
  • تغییرات حرکتی

از دیگر علائم افسردگی می توان به تغییرات حرکتی افراد اشاره کرد. این افراد دچار بی قراری می شوند بدین صورت که ممکن است شب ها نخوابند و ساعت ها در فضای اتاق قدم بزنند.

  • نا امیدی و ناراحتی های شدید

یکی از رایج ترین مشکلاتی که ممکن است برای افراد به وجود آید، احساس نا امیدی، غم و اندوه است. این افراد همیشه از وضعیت خود ناراحت هستند و پیش دیگران از بدبختی های زندگی شان حرف می زنند. همچنین طرز فکرشان این است که هیچ اتفاق خوشایندی قرار نیست برای آنان به وقوع بپیوندد.

  • درد های جسمی

از دیگر دلایل افسردگی می توان به درد های جسمی اشاره کرد. در این مورد، بیماری افسردگی خود را به شکل سر درد مداوم یا مشکلات معده نشان می دهد. این مشکلات به علت احساس غم و اندوهی است که افراد همیشه از آن صحبت می کنند.

علت ها و شرایطی که ممکن است افراد با قرار گرفتن در آن به بیماری افسردگی دچار شوند، می تواند گوناگون باشد. در ادامه مطلب ما عواملی که موجب ایجاد افسردگی در افراد می شود را بررسی می کنیم.

علت ها و عوامل افسردگی چیست؟

افسردگی را نمی توان فقط به یک عامل ربط داد و علت آن را باید در عوامل مختلفی جستجو کرد. این بیماری در پی ناملایمات زندگی، شوک های عصبی، بیماری های جسمی و… به وجود می آید. عوامل افسردگی عبارت است از:

  1. ژنتیک
  2. شرایط زندگی
  3. تروما
  4. مواد مخدر
  5. ساختار مغز

ژنتیک

بیماری افسردگی، بیماری است که می تواند به صورت ژنتیکی به افراد منتقل شود. البته لازم به ذکر است که بگوییم، احتمال انتقال ژنتیک این بیماری حتی در دو قلو های هم سان که با یک دیگر تشابه داند هم ۳۰ درصد است. حال افرادی که به صورت ژنتیکی به بیماری افسردگی مبتلا می شوند، علائم و نشانه های این بیماری در سنین پایین نمایان می شوند. افراد هنگامی که نشانه های وجود بیماری افسردگی را در افراد خانواده مشاهده کردند، باید هرچه زود تر به درمان آن اقدام نمایند.

نشانه های ابتلا به افسردگی

شرایط زندگی

یکی از مهم ترین مواردی که می تواند موجب ایجاد بیماری افسردگی در افراد شود، شرایط زندگی آنان است. وضعیت تاهل، موقعیت های اجتماعی، موقعیت مالی، محل زندگی و… در صورت مساعد نبودن، می تواند شرایط به وجود آمدن افسردگی را فراهم آورد. البته می توان گفت که افسردگی عامل به وجود آمدن شرایط نامساعد باشد. به عنوان مثال افرادی که از تنهایی رنج می برند، در معرض ابتلا به افسردگی هستند و برعکس ممکن است افسردگی موجب تنها شدن این افراد شده باشد.

اما به طور کلی، افسردگی می تواند ناشی از ضربه های روحی شدید، فوت اقوام نزدیک، شکست در کار و… باشد؛ اما باید بگوییم، باز هم این شرایط برای هرکسی متفاوت است. برخی از افراد می توانند با تمامی این مشکلات و ضربات روحی کنار بیایند و برخی دیگر نیز نمی توانند و دچار بیماری افسردگی می شوند. عوامل دیگری هم مانند بیش فعالی، اختلالات خواب، استرس، کم توجهی و… نیز می توان موجب بروز افسردگی شود.

تروما

تروما یا همان ضربه روحی می تواند در تمامی سنین مشکل ساز باشد؛ اما اگر این ضربه روحی در سنین پایین باشد، در دراز مدت منجر به واکنش های مغز می شود. این تغییرات مغزی می تواند موجب بروز افسردگی در افراد شود.

مواد مخدر

یکی از عواملی که ابتلا به افسردگی را افزایش می دهد، مصرف مواد مخدر است. افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند، به احتمال زیاد به افسردگی دچار می شوند مگر اینکه روحیه قوی و خوبی داشته باشند.

ساختار مغز

در مقاله افسردگی چیست و علت افسردگی چیست باید بگوییم، تحقیقات نشان داده است که تصاویر مغزی از مغز افرادی که به افسردگی مبتلا هستند، نشان دهنده کاهش فعالیت لوب پیشانی مغز است. لازم به ذکر است که بگوییم، الگوی مغزی این نوع افراد هنگام خواب نیز بسیار متفاوت است.

چه کسانی به بیماری افسردگی مبتلا می شوند؟

بیماری افسردگی به جنسیت، سن، نژاد و… خاصی تعلق ندارد و همه افراد ممکن است به دلایل مختلف به این بیماری مبتلا شوند. البته نوع بیماری در هرکس متفاوت است. هنگامی که مردان به این بیماری مبتلا می شوند، بیشتر از وجود این بیماری خجالت زده می شوند. این خجالت زدگی در برخی از آنان موجب می شود که با مصرف مواد مخدر به درمان آن بپردازند. همچنین اگر این بیماری را درمان نکنند، می تواند موجب خودکشی در مردان شود.

در زنان نیز عوامل متعددی می تواند موجب بروز افسردگی شود مانند تغییرات هورمونی ،ژنتیک، بیولوژی، ناباروری و… . البته خانم ها اکثرا در دوران قاعدگی، دچار تغییرات رفتاری و جسمی می شوند که در این دوران نمی توان گفت آنان به افسردگی مبتلا شده اند. لازم به ذکر است که بگوییم، علائم افسردگی در بانوان می تواند در دوران پیش از قاعدگی نیز بروز دهد که تا زمان آغاز این دوران ممکن است شدید تر نیز بشود.

برخی دیگر از خانم ها نیز به افسردگی پس از زایمان مبتلا می شوند. این بیماری در فاصله کوتاهی پس از زایمان رخ می دهد و علائمی را مثل بی خوابی، پریشانی، گریه، افکار منفی و… را دارد که می تواند به نوزاد آسیب وارد کند.

افراد دیگری که ممکن است به افسردگی دچار شوند سالخوردگان اند. این بیماری معمولا در افراد سالخورده بدون درمان باقی مانده است. علائم بیماری افسردگی در افراد سالخورده با جوانان بسیار متفاوت است به عنوان مثال سالخوردگان علائم اختلالات حافظه، درد های مبهم، توهم و… را دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *