علت های ترس از تاریکی چیست و چگونه می توان آن را درمان کرد؟

ترس از تاریکی

ترس از تاریکی

ترس از تاریکی مشکلی است که در تمامی سنین ممکن است به وجود آید. معمولا کودکان در دوران رشد خود با این ترس روبرو می شوند که امری طبیعی می باشد و به مرور زمان و انجام تمرین های مناسب این احساس در آنها از بین می رود؛ در صورتی که والدین موفق به از بین بردن ترس از تاریکی کودکان شوند، این احساس تا زمان بزرگسالی با آنان همراه خواهد بود. البته ترس از تاریکی به عنوان یک بیماری به نام نیکتوفوبیا نیز شناخته می شود که بیشتر در بزرگسالان دیده شود.

ترس از تاریکی در بزرگسالان امری طبیعی نسبت و موجب می شود که آنها فعالیت های شان را محدود نمایند و از حضور در موقعیت های ویژه خودداری کنند. این دسته از افراد هنگام قرار گیری در موقعیتی که نور در آن کم است و یا نوری در آن محیط وجود ندارد، دچار استرس و اضطراب می شوند. این نوع بیماری علت های مختلفی ممکن است داشته باشد که در مقاله دیگری از مهدوی نسب به بررسی آن می پردازیم و روش های درمان آن را برای شما عزیزان بیان می کنیم.

ترسیدن از تاریکی

ترس از تاریکی

یکی از کلافه کننده ترین مشکلاتی که ممکن است برای هر فردی به وجود آید، ترس از تاریکی می باشد. دانشمندان دریافته اند که تاریکی می تواند پاسخی را در ذهن ایجاد کند که باعث وحشت وی می شود و ماده ای شیمیایی را در بدن او آزاد می کند. این ماده شیمیایی در بدن آن فرد موجب می شود که وی احساس اضطراب و دلهره داشته باشد. این احساس به این خاطر است که فرد در تاریکی قادر به دیدن هیچ جایی نیست و تصور می کند که هر لحظه توسط شیئی یا فردی وی را تهدید می کند. در تصورات این شخص، تهدید ها در تاریکی پنهان شده اند و با روشن شدن آن محل همه آنها از بین می روند.

اگر توجه کرده باشید، تولیدکنندگان فیلم های ترسناک، از تاریکی برای ترساندن مخاطبان خود استفاده می نمایند. شما اگر در محیطی تاریک قرار بگیرید، می توانید صدا و حرکت را احساس کنید اما نمی توانید منبع آن را تشخیص دهید. به همین خاطر استرس، دلهره و احساس ترس در شما افزایش پیدا می کند. ترس در کودکان و برخی نوجوانان احساس طبیعی می باشد؛ اما با افزایش سن آنها این ترس به فوبیا تبدیل می شود.

نشانه های ترس از تاریکی

ترس از تاریکی می تواند علت های گوناگونی داشته باشد. اینکه شما در تاریکی هیچ چیزی را نمی بینید، مغز شما شروع به تولید هورمون ترس و اضطراب می کند. برخی از نشانه های ترس از تاریکی عبارت است از:

  1. این افراد تمایل کمتری به بیرون رفتن دارند
  2. هنگام شب فرد نمی تواند بدون چراغ خواب بخوابد
  3. وی تلاش می کند تا از مکان های خیلی تاریک دوری کند
  4. هر محیط تاریک موجب عصبی شدن آنها می شود
  5. هنگامی که فردی شما را به مکانی تاریک دعوت می کند و یا می خواهد که شما اولین نفر به آنجا وارد شوید، شما عصبی شده و حالت تدافعی می گیرید
  6. هنگامی که شما بخواهید در محیط تاریکی بمانید علائمی از جمله افزایش ضربان قلب، استرس، تعریق، لرزش محسوس و… به شما دست می دهد
  7. ترجیح می دهید که شب ها در خانه بمانید تا به مکان هایی مثل سینما یا مهمانی های شبانه بروید

یکی از پیامد هایی که ترس از تاریکی بر زندگی افراد می گذارد این است که خواب این دسته از افراد مختلف می شود. مختل شدن خواب یکی از نشانه های بازر ترس از تاریکی می باشد که اکثر بیماران آن را تایید کرده اند.

تاریکی
تاریکی

درمان ترس از تاریکی

اکثر پزشکان برای درمان این بیماری برای رسیدن به دو هدف تلاش می کنند. در هدف اول آنها می خواهند باور های ترسناکی که فرد در رابطه با تاریکی دارد را درمان نمایند و در هدف دوم آنها به درمان علائم هایی که فرد به خاطر تاریکی دارد می پردازند. برخی از شیوه های سنتی و خانگی ترس از تاریکی عبارت است از:

  1. تمرکز کردن بر روی تصاویر مثبت در تاریکی

هنگامی که در فضای تاریکی قرار گرفتید و یا می خواهید در محلی که چراغ خواب ندارد بخوابید، سعی کنید تصاویر مثبتی را در ذهن تان بیاورید مقل فکر کردن به چیز های مورد علاقه و… .

  • تمرینات تنفس

تمرکز کردن بر روی نفس هایتان کمک می کند تا بتوانید ذهن تان را خالی کنید و راحت تر بخوابید.

  • آگاهی از عبارت هایی که موجب کاهش اضطراب می شود

شما باید جملاتی را بیاموزید که هنگام تاریکی به شما آرامش می دهند و استرس و اضطراب را از شما دور می کنند. مانند من در تاریکی هم در امانم، هر چیزی در روشنایی وجود دارد، در تاریکی هم به همان شکل است و… .

  • تمرینات آرام سازی بدن

این تمرینات بدین شکل است که شما روی صندلی می نشینید و یا روی تخت دراز می کشید و به قسمتی از بدن تان که در حال آرام شدن است فکر می کنید.

سخن پایانی

به طور کلی، ترس از تاریکی از زمان کودکی آغاز می شود و در صورتی که بی اهمیت واقع شود می تواند تا بزرگسالی ادامه یاد. به همین خاطر والدین باید به این مشکل بیشتر اهمیت بدهند و در صورت روبرویی با آن با مشاوره کودک و نوجوان به صورت کامل این ترس را در همان سنین کودکی کنترل نمایند. این باعث می شود که این حس طبیعی در سنین بزرگسالی موجب بیماری ترس از تاریکی نشود.

شما عزیزان جهت مشاوره خانواده، ازدواج، کودک و نوجوان، مشاوره لاغری و مشاوره کسب و کار و تحصیل می توانید با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید و با خانم مهدوی نسب صحبت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *