قاطعیت در تصمیم گیری

قاطعیت در تصمیم گیری

همه ما در مراحلی از زندگیمان دچار تردید در تصمیم گیری شده ایم. هر زمان که قرار باشد تصمیمات مهم در دنیای شخصیمان بگیریم قطعا دچار چالش هایی خواهیم شد که قاطعیت در تصمیم گیری به کمکمان خواهد شتافت. مهارت تصمیم گیری یکی از مهم ترین و اصلی ترین توانایی هایی است که هر فرد لازم است در طول زندگی خود آن را کسب نماید و با راهکارهای نتیجه بخش و سریع بتواند به بهترین دستاوردها دست یابد. در این مطلب قصد داریم که برای شما به طور مفصل درمورد قاطعیت در تصمیم گیری و مهارت تصمیم گیری صحبت نماییم و به شما به گوییم که تصمیم گیری چه مراحلی دارد. پس تا انتهای این مطلب جذاب با ما همراه باشید.

تصمیم گیری چه مراحلی دارد؟

در وهله اول قبل از آنکه بخواهیم درمورد تقویت قاطعیت در تصمیم گیری برایتان صحبت کنیم، باید بدانید که یک تصمیم گیری از چه مراحلی عبور می کند؟

وقتی شما به عنوان شخصی که قرار است چیزی را انتخاب نمایید وارد مرحله تصمیم گیری می شوید؛

اول: نیاز به آن موضوع دارید و آن مسئله برایتان امری حیاتی است

دوم: آن موضوع برایتان آنقدر اهمیت دارد که می خواهید آن را عملی کنید

سوم: شما بین یک دو راهی گیر کرده اید و لازم است یکی از راه ها را انتخاب نمایید

چهارم: شوق و انگیزه در این مرحله نقش مهمی در تصمیم گیری دارد

و پنجم: که مرحله ای مهم از تصمیم گیری می باشد، این است که شما برای آن موضوع چقدر اولویت قائل هستید.

وقتی بدانید که شما از این مراحل برای انجام یک تصمیم باید عبور کنید، ذهنیت بازتری نسبت به مسائل خواهید داشت و در عین حال توانایی مدیریت هر بخش برایتان ساده تر خواهد بود.

به طور مثال درمورد امر مهمی مانند ازدواج شما نیاز دارید که ازدواج کنید(۱)، آنقدر برایتان این امر اهمیت دارد که به دنبال عملی کردن آن هستید(۲)، گاها بین دو راهی عقل و احساس برای انتخابتان می مانید(۳)، شوق رسیدن به معشوق موتور محرکه شما برای ازدواج کردن است(۴) و اولویت اول شما ازدواج است(۵). پس این مراحل در هر زمینه ای می تواند به شما کمک کند که درمورد تصمیماتتان تصویر واضح تری داشته باشید.

تقویت تصمیم گیری

بسیاری از ما در مورد افرادی که قدرت تصمیم گیری ندارند این نظر را داریم که آنها سست عنصر هستند، اما نمی شود به همین راحتی درمورد این موضوع نظر داد. کمال گرایی، اولویت بندی نکردن، هدف نداشتن و ترسو بودن از جمله عوامل مهمی است که تصمیم گیری را برای فرد مشکل می کند. حتما شما هم با افرادی برخورد داشته اید که حتی برای خرید یک لباس چندین بار از دیگران نظر می پرسند و در نهایت از خریدی که داشته اند راضی نیستند. به نظر شما چرا افراد دچار ضعف در تصمیم گیری می شوند؟

مهارت تصمیم گیری
مهارت تصمیم گیری

علل ضعف در تصمیم گیری

  1. کمبود اعتماد به نفس

اساسی ترین علتی که برای عدم قاطعیت در تصمیم گیری می توان متصور شد، کمبود اعتماد به نفس است. فردی که از خود اراده تصمیم گیری و قبول نظرات خودش را ندارد، اغلب فردی تصمیم گیرنده نیست و این اشخاص در سمت های شغلی اصولا کارمندهای ساکت و منظبتی می شوند که فقط کار به آنها محول می گردد، نه مدیری که رهبری امور را در دست دارد!

  • مهم بودن نظرات دیگران

این موضوع می تواند در تصمیم گیری اشخاص نفوذ مستقیمی داشته باشد و هر شخصی که در این دنیا نظر دیگران برایش در اولویت است، قطعا آسیب های این موضوع را به چشم خواهد دید…

  • مقایسه گر بودن

اشخاصی که برای هر تصمیمشان شروع به مقایسه می کنند، تصمیم گیرنده های خوبی نیستند و به سرعت از حرفشان بر می گردند!

قاطعیت در تصمیم گیری با راهکارهایی ساده اما موثر

تا به این قسمت از مطلب متوجه شدید که چه سبک از افرادی نمی توانند به درستی تصمیم بگیرند و نقاط ضعف در این دسته های شخصیتی چیست. از این قسمت مقاله درمورد قاطعیت در تصمیم گیری و تقویت آن صحبت خواهیم کرد. این نکات مهم را فراموش نکنید:

  1. تمرین نه گفتن

اولین و اصلی ترین کاری که برای تقویت تصمیم گیری باید آن را تمرین نمایید، نه گفتن است. تا زمانی که شما نتوانید به نظرات، خواسته ها و ایده های دیگران که (دخیل در تصمیم گیری شما هستند) نه بگویید، نمی توانید تصمیم گیرنده های خوبی باشید!

برای این کار لطفا از همین امروز شروع کنید؛ تعارف و رودربایستی را کنار بگذارید و هر درخواست نامعقولی که امروز از شما شد( چه در حوزه کاری، چه در حیطه روابطی) به آن یک نه محترمانه بگویید.

به طور مثال اگر هر روز همکارانتان از شما می خواهند که انواع و اقسام وظایفی که دارند را شما انجام دهید، امروز بگویید نمی توانم، کار دارم! همین روش به ظاهر ساده در آینده ای نه چندان دور به قاطعیت در تصمیم گیری شما کمک می کند.

  • فقط همین یک گزینه!

وقتی نمی دانید که بین چند مورد کدام یک را باید انتخاب کنید، دست روی یکی از موارد بگذارید و تصور کنید که همین یک گزینه روی میز است و شما باید آن را انتخاب نمایید. محدود کردن انتخاب ها به شما کمک می کند که قاطعانه تر تصمیم بگیرید. به طور مثال اگر برای خرید کفش رفته اید و از ۳ کفش به یک اندازه خوشتان آمده، فقط یکی را انتخاب کنید و با خود تصور نمایید که تنها همین کفش را می توانید بخرید.

  • بدون آگاهی، تصمیم گیری نکنید!

ابهام یکی از بدترین مسائلی است که بشر در زندگی خود تجربه می نماید و اکثر تصمیم نگرفتن های ما به خاطر عدم آگاهی است. هر زمان که قرار بود یک تصمیم قاطعانه بگیرید ولی درک درستی از جزئیات آن نداشتید، لطفا درمورد آن اطلاعات کسب کنید. این کار به شما اعتماد بنفس بیشتری برای تصمیم گیری می دهد.

تقویت تصمیم گیری
  • چه چیزی برایتان مهم است؟

فرض کنید که قرار است یک خانه بخرید، در وهله اول شما باید ببینید که از امکانات آن خانه چه می خواهید. چه چیزی برایتان مهم تر است؟ وقتی دو گزینه مناسب پیش رویتان است، بر چه اساسی باید یکی از آنها را انتخاب کنید؟ بودجه، دکوراسیون داخلی، محله مورد نظر، امکانات و دسترسی ها، تعداد واحدها و… از جمله مواردی است که در این مثال اولویت شما را مشخص می کند.

  • غلبه بر ترس

وقتی می خواهید تصمیم بگیرید، چه این تصمیمات کوچک باشند و چه بزرگ در نهایت شما ممکن است ترسی در دل داشته باشید که شاید بر ایتان ناشناخته هم باشد. در اولین قدم شما باید به شناسایی ترسهایتان بپردازید. چه چیزی باعث شده که از تصمیم گیری بترسید؟ آیا در کودکی تصمیمات اشتباه گرفته اید و مواخذه شده اید؟ زندگی شما بر اساس تصمیمات نادرست دچار چالش های بزرگ شده که امروزه توان تصمیم گیری را از شما گرفته است؟ پس بهتر است ریشه ترس هایتان را بشناسید و به درمان آنها بپردازید. در این زمینه بهتر است از یک مشاور کمک بگیرید.

  • زمان تعیین کنید

هرتصمیمی که زمان مشخصی برای انجام آن نباشد، اغلب گرفته نمی شود و قاطعیت در تصمیم گیری در آن وجود ندارد. همیشه یک زمان بندی دقیق برای هر موضوعی که قرار است درمورد آن تصمیم گیری کنید داشته باشید تا به مغز فرمان دهید که در زمان مشخص باید تصمیم بگیرد.(هیچ وقت مغز را راحت نگذارید)

  • به خودتان اعتماد کنید

دیگر زمان اعتماد نداشتن به خودتان گذشته است، اطمینان داریم شما که در حال خواندن این مطلب هستید، قطعا فردی عاقل و با منطق می باشید که در زمانهای سخت، تصمیمات دشواری هم گرفته اید. پس وقت آن است که بار دیگر به خودتان اعتماد کنید و نگذارید که اراده شما تحت تاثیر شرایط بیرونی دچار ضعف و ناتوانی شود.

سخن پایانی

در این مطلب تمام تلاش ما بر این بود که بتوانیم نکات مهمی را درمورد تقویت قاطعیت در تصمیم گیری با شما درمیان بگذاریم. تمام افرادی که مهارت تصمیم گیری دارند، اشخاصی هستند که در زندگی حرفه ای و شخصیشان افرادی موفق در جامعه می باشند که با تقویت تصمیم گیری توانسته اند امروزه به جایگاه واقعی خود در زندگی دست یابند.

در این مطلب تمامی نکات مربوط به تصمیم گیری و اینکه یک تصمیم گیری چه مراحلی دارد با شما صحبت نمودیم. از این که به دنبال رشد و توسعه فردی خود هستید از شما سپاسگزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *