یکی از مهم ترین مسائلی که اکثر افراد به دنبال راهکاری برای آن هستند، تقویت و به کارگیری فرایند یادگیری است. تحقیقات ثابت کرده است که آنچه را که افراد میبینند، سریع تر به خاطر میسپارند تا چیز هایی را که می شوند. به همین خاطر حافظه دیداری بسیار مهم تلقی می شود. شاید شما دانشجو، دانش آموز و یا مادر و پدر کودکی باشید که دوست دارید زودتر بیاموزید و یاد بگیرید و چیز هایی را که یاد گرفتید را فراموش نکنید. یکی از اصلی ترین عناصر یادگیری، استفاده از حافظه دیداری می باشد. اگر حافظه دیداری تان ضعیف باشد، تاثیرات منفی را در زمینه یادگیری و تحلیل افراد خواهید داشت.
ما در زمینه تقویت حافظه و افزایش تمرکز، این مقاله را برای شما تدوین کرده ایم تا با خواندن آن چگونگی تقویت حافظه دیداری، نقش این حافظه در آموزش و یادگیری کودکان، نشانه های حافظه دیداری ضعیف، تکنیک هایی برای تقویت این حافظه و… را متوجه شوید و با انجام این تمرین ها و تکنیک ها، حافظه دیداری خود را تقویت نمایید. البته جهت مشاوره تحصیلی و مشاوره کودک و نوجوان می توانید با شماره های موجود در سایت تماس بگیرید. خانم مهدوی نسب، متخصص بریف تراپی و رفتارشناسی به صورت جامع به شما مشاوره خواهند داد و اطلاعات مفیدی را در اختیارتان خواهند گذاشت.
حافظه دیداری بدین معناست که ما چیز هایی را به یاد می آوریم که به طور عینی دیده ایم. این نوع حافظه به ما کمک می کند که در لحظه چیز هایی را که میبینیم تصور کنیم، بدون دیدن نمونه های واقعی آن. توجه داشته باشید که همین لحظه تصاویر زیادی در ذهن تان شکل گرفته است که تمامی آنها اتفاقات واقعی است. حال اگر از اتفاقاتی که دیده اید، مطلبی را بشنوید، بدون زحمت تصویر آن در ذهن تان نقش می بندد.
حافظه دیداری را می توان به دو دسته تقسیم کرد. حافظه دیداری بصری یا کوتاه مدت و حافظه دیداری بلند مدت.
این نوع حافظه برای به یاد سپردن چیز هایی است که آنها را در لحظه می بینیم مثل تجسم کردن خودمان در حال انجام کاری و یا به ذهن سپردن شماره های یک مغازه. حافظه دیداری کوتاه مدت، موجب تشکیل حافظه بلند مدت می شود. بدین صورت که اگر این مفاهیم به صورت مکرر تکرار شوند و یا بار عاطفی و احساسی برای افراد داشته باشند، در خاطر می مانند و در حافظه بلند مدت ما جای خواهند گرفت. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید ما هر لحظه در حال استفاده از حافظه دیداری بلند مدت مان هستیم. حافظه دیداری ما با حافظه دیگری به نام حافظه فضایی در ارتباط است. این نوع حافظه وظیفه ذخیره سازی مکان، اشیا، وقوع رویداد ها و… را برعهده دارد.
حافظه دیداری نقس اساسی در یادگیری افراد دارد. این نوع حافظه در ابتدا می تواند بر روی نوشتن و خواندن تاثیر چشمگیری داشته باشد. هنگام خواندن مطالب مختلف برای پیوند دادن کلمات، یک جمله از حافظه دیداری استفاده می کنیم. ما اینکار را با تجسم تصویر واژه های داخل جمله انجام می دهیم. حافظه دیداری در مورد واژه های غیر انتزاعی صدق کرده و واژه های انتزاعی در قسمت دیگری از مغزمان پردازش می شوند. هنگام نوشتن کلمات نیز ما شکل حروفی آنها را قبل از نوشتن به یاد می آوریم.
ضعف این نوع حافظه معمولا در دوران تحصیل خودش را نشان می دهد. علائم حافظه دیداری ضعیف عبارت است از:
برای تقویت حافظه دیداری روش های مختلفی وجود دارد که به افراد کمک می کند تا این نوع حافظه را تقویت نمایند. این نوع تکنیک ها عبارت است از:
یکی از روش هایی که می توان حافظه دیداری را تقویت کرد، به خاطر سپردن چهره ها و نام های افراد است. یکی از مهم ترین علت هایی که افراد نیم توانند نام و یا چهره دیگران را به خاطر بسپارند، نداشتن تمرکز و بی توجهی در دیدار اول است. برای اینکه فردی را به خاطر بسپارید باید دلیلی را برای اهمیت آن فرد پیدا نمایید. شما باید یک پیوند ذهنی مرتبط را با حافظه دیداری تان برقرار کنید. به عنوان مثال هرگاه همکاران بخش آی تی را میبینید می توانید آنها را با لقب آقای کامپیوتر در ذهن تان بسپارید. همچنین بیشتر به چهره شان نگاه کنید و جزئیات بیشتری از چهره شان را به خاطر بسپارید.
برای اینکه بتوانید نام افراد را راحت تر به ذهن بسپارید، بهتر است نام آنها را با یک تصویر به ذهن تان بسپارید. به عنوان مثال می توانید نام مریم را با تصور گل مریم به ذهن تان بسپارید. شما می توانید این اسامی را با چیز های با مزه و غیر مرتبط نیز به ذهن تان بسپارید.
برای همه ما یک بار هم که شده پیش آمده که خودرو مان را کجا پارک کرده ایم. برای اینکه از این اتفاق جلوگیری کنیم بهتر است تصاویر محل پارک خودرو را به خاطرمان بسپاریم. مثلا اگر خودرو را کنار دیوار رنگی خاصی پارک کرده ایم، آن رنگ را به خاطرمان بسپاریم. این کار کمک می کند که حافظه دیداری خود را تقویت نماییم.
برای تقویت حافظه دیداری می توانید از روش لوکی نیز استفاده کنید. این روش به قصر حافظه و یا کاخ ذهنی معروف است. این تکنیک از حافظه دیداری برای به خاطر سپردن داده ها کمک بسزایی می کند. برای پیاده سازی این روش باید خود را در محیطی آشنا تصور کرده و در حالی که در این فضا پیش می روید از چیز های خاص برای به یادآوری اطلاعات تان استفاده نمایید. این کار برای یادآوری کمک بسزایی را به شما می کند.
استفاده از برخی از ابزار ها برای اثر بخشی بیشتر یادگیری کمک بسزایی را به افراد می کند. ابزار های بصری می تواند در ماندگاری بهتر اطلاعات کمک بسزایی را به شما عزیزان نماید. بخشی از این عناصر می تواند موارد زیر باشد:
یکی از مواردی که می تواند به یادگیری بیشتر افراد کمک کند، بخش بندی کردن موضوعات است. شما می توانید با تقسیم کردن موضوعات مختلف به بخش های کوچک تر، یادگیری آن را ساده تر نمایید. به طور کلی ،برخی از داده ها هرچه کوچک تر می شوند، راحت تر در ذهن جای می گیرند.
از مخاطب تان بخواهید که مکانی آشنا را انتخاب کرده و تصور کند در آن در حال گشت زدن است. پس از آن بین اشیا خاص که در مسیرش وجود دارد گام های مطرح شده را به پیوند های ذهنی تبدیل سازد.
در آخرین بخش باید از مخاطب خود بخواهید که برای تقویت حافظه دیداری و توانایی به یاد آوردن این تکنیک ها را تمرین و تکرار نماید.