نشانه های عزت نفس پایین + راه های درمان

نشانه های عزت نفس پایین

نشانه های عزت نفس پایین

اکثر افراد تصور می کنن که می تونن نقاط ضعفشون رو بپوشونن و پنهانش کنن؛ اما توی عزت نفس این قضیه یکم فرق می کنه. برخی از نشانه های عزت نفس پایین به حدی هست که حتی خودتون هم نمی تونید اون رو تشخیص بدید. خیلی وقت ها شده افراد مفاهیم اعتماد به نفس، عزت نفس، خجالتی بودن و هزاران ویژگی دیگه رو به جای هم به کار میبرن و خودشون و دیگران و به اشتباه قضاوت می کنن.

این ویژگی ها مفهوم نزدیک به هم دارن که برای تشخیصش باید مقالاتش رو مطالعه کنید. کمبود عزت نفس نمی تونه علت اول و آخر کم رویی یا خجالتی بودن باشه بلکه میتونه یکی از علت های این ویژگی باشه که روش های افزایش هر کدوم با دیگری متفاوت هست. اینکه عزت نفس پایین مشکلات زیادی رو در زندگی و جامعه به وجود میاره یه واقعیت تلخی هست که من قصد دارم در این مقاله به شما عزیزان روش حل این مشکل و علائمی رو که کمبود این ویژگی ایجاد می کنه رو بگم.

شما با مطالعه دقیق این مطلب می تونید روش های افزایش عزت نفس رو تمرین کنید یا اگر براتون سخته و نیاز دارید یه فرد با تجربه و متخصص در کنارتون باشه می تونید از خانم مهدوی نسب این تقاضا رو داشته باشید تا با دانش و علمی که دارن تو این مسیر به شما کمک بسزایی کنن؛ اما قبل از اینکه سراغ موضوع اصلی بریم باید یه تعریف ساده و کلی از عزت نفس داشته باشیم.

حتما بخوانید: عزت نفس چیست و یعنی چه

ارزش و احساسی که شما نسبت به خودتان دارید را عزت نفس یا حرمت نفس گویند. حرمت نفس سالم  موجب به دست آوردن موفقیت های بسیاری می شود و حرمت نفس پایین مانعی است که اجازه نمی دهد شما به خواسته ها و اهدافتان دست یابید.

۲۵ نشانه عزت نفس پایین

قبل از اینکه ۲۵ نشانه عزت نفس پایین را برای شما شرح دهیم باید بگوییم که کمبود این ویژگی نه تنها با مشکلات روحی همراه است بلکه می تواند مشکلات جسمی را نیز به وجود آورد. اختلالات روانی مثل استرس، اضطراب، افسردگی، اعتیاد و هزاران مشکل دیگر. پس قبل از این که دیر شود به درمان این عارضه بپردازید و راحتی و سر زندگی را به خود و خانوادتان هدیه دهید.

ما در این مقاله با ۲۵ نشانه کمبود عزت نفس آشنا می شویم و برای درمان آن تکنیک هایی را به شما می آموزیم.

  • بهترین زندگی را برای خودتان نمی خواهید

ما در زندگی روز های محدودی داریم و نمی دانیم تا چه زمانی زنده و سلامت هستیم، پس باید از تک تک این لحظات لذت ببریم و تلاش کنیم که بهترین زندگی ممکن را داشته باشیم تا بتوانیم محیط خوب و آرامی را برای خود و دیگر اعضای خانواده فراهم سازیم. اینکه حس می کنید که لایق بهترین زندگی نیستید از کمبود عزت نفس تان است و باید با راهکار های مناسب این افکار منفی را از خود دور سازید.

  • تصور می کنید که سزاوار چیز های بیشتری نیستید

این احساس که شما لایق چیز های بیشتر نیستید یک تصور منفی است که نمی خواهد شما به خواسته هایتان دست پیدا کنید. همیشه به خودتان یادآوری کنید که شما لایق و سزاوار چیز های بیشتری از این افکار هستید و این تصورات نمی تواند مانع رسیدن شما به آنها شود. شما از افراد موفق چیزی کم ندارید و فقط عزت نفستان کمتر از آنان است پس با حذف این افکار می توانید زندگی تان را متحول سازید.

کمبود عزت نفس و اشتباهات مرگبار
  • تصور می کنید که اشتباهاتتان مرگبار و کشنده است

افرادی که عزت نفس پایین دارند تصور می کنند که اشتباهاتشان مرگبار است! پریشانی حال و بزرگ کردن اتفاقات باعث می شود که ارزش تان را پایین بیاورید و خود را مقصر تمام شکست ها بدانید. اگر به افراد موفق نگاه کنید خواهید دید که این افراد با سخت کوشی، تمام شکست ها را پشت سر گذاشته و با شجاعت به مسیر خود ادامه داده اند و از اشتباهاتشان درس گرفته و آنها را جزئی از تجربه قرار داده اند. شما نیز باید این افکار ناامید کننده را کنار گذاشته و هدفی مشخص و قابل دست یابی را انتخاب کنید و از شکست ها نترسید و با شجاعت در دل سختی ها بروید.

  • شما برای خودتان کاری انجام نمی دهید

ترس ما از ناراحت کردن، عصبانی کردن و قضاوت های دیگران باعث شده که برای خودمان کاری انجام ندهیم؛ اما این مشکل حل نشدنی نیست و می توان به راحتی با آن کنار آمد. اگر به خاطر خود، روی پای خودتان بایستید، دیگران نیز این را خواهند دید و این به شما قدرت می دهد و از شما در برابر این ترس ها حفاظت می کند.

  • شما برای زنده بودن خود نیز از دیگران معذرت خواهی می کنید

کمبود عزت نفس باعث شده است که شما از حق خودتان بگذرید. فرض کنید در خیابان کسی به شما تنه بزند آیا این وظیفه شماست که از او عذر خواهی کنید؟ خیر. اما اگر شما عزت نفس پایین داشته باشید، خود را مقصر می دانید و از او عذر خواهی می کنید. این را بدانید که همه مسائل و مشکلات تقصیر شما نیست و نباید ارزش خود را در مسئله ای که مقصرش فرد دیگری است پایین بیاورید.

  • تصور می کنید که همه زندگی تان به شانس بستگی دارد

یکی  از عوامل کاهش عزت نفس این است که شما تمام موفقیت هایتان را بر مبنای شانس می گذارید و تصور می کنید که این شانس شما بوده که باعث موفقیت شما شده است؛ اما واقعیت این است که این تلاش و سعی شما بوده که باعث به دست آوردن موفقیت های امروز شما شده است. هوش، مهارت، استعداد و شخصیتتان نقش بسزایی را در کسب موفقیت ایفا می کند. پس این را همیشه به خاطر داشته باشید که شما هستید که باعث خلق این پیروزی ها می شوید.

  • عمل مثبتی در زندگی انجام نمی دهید

به جای فکر کردن به افکار منفی بهتر است کار های مثبت انجام دهید. کار هایی که  در آن عزت نفس پایین تری دارید را انجام دهید تا موجب تقویت عزت نفس تان شود. این کار باعث می شود که شما احساس کنید که کنترل سرنوشت دست خودتان است.

  • بیش از اندازه به ظاهر خود اهمیت می دهید

اگر از ظاهر خودتان بیزار هستید، باید بدانید که از کمبود عزت نفس رنج می برید. اکثر افرادی که از ظاهر خودشان خوششان نمی آید، قطعا احساس خوبی نسبت به خود ندارند. در این جهان هیچ انسانی کامل نیست و هرکس در ظاهرش نقصی دارد که برخی با انجام عمل های زیبایی آن را بر طرف می کنند. پس به خودتان سخت نگیرید و از ظاهرتان ناراضی نباشید؛ چرا که شما زیبا هستید. تصور کنید که در دنیایی زندگی می کنید که در آن ظاهر هیچ اهمیتی ندارد.

اهمیت بیش از اندازه به ظاهر
  • بیش از اندازه نگران قضاوت های دیگران هستید و خودتان را با آنها مقایسه می کنید

یکی از عوامل کاهش عزت نفس مقایسه خود با دیگران است. مقدار زمانی را که در روز به مقایسه خودتان با دیگران اختصاص می دهید فقط و فقط باعث سرکوب عزت نفستان می شود و چیزی جز سر افکندگی و ناراحتی به دنبال ندارد. به جای این کار می توانید روی اهدافتان تمرکز کنید و موفقیت هایتان را یادآوری نمایید. این را بدانید که منحصر به فرد هستید و بهترین زندگی را دارید و قدر دان چیز هایی که دارید باشید. در بسیاری از موارد نیز نگران قضاوت های دیگران هستید. راحت زندگی کنید و به جای اهمیت به دیگران به خودتان و زندگی تان اهمیت بدهید.

  • دستاورد ها و موفقیت های خود را به حداقل می رسانید

یکی دیگر از عوامل عزت نفس پایین فراموش کردن موفقیت هایتان است. اگر شما مثل بقیه یک فرد عادی باشید، معمولا زمانی را به فکر کردن در مورد شکست هایان اختصاص می دهید و دستاورد ها و موفقیت هایتان را به فراموشی می سپارید. برای افزایش عزت نفس باید این تصورات را برعکس کنید و تمرکز تان را روی موفقیت های خود بگذارید و شکست ها را به تجربیات شیرین تبدیل سازید؛ حتی می توانید دستاورد هایتان را یادداشت کنید و آنها را روزانه مرور نمایید.

  • ترس یکی از عوامل کاهش عزت نفس

ترس از انجام کار، ریسک کردن، ماجراجویی، شکست و… می تواند موجب کاهش خودارزشمندی و اعتماد به نفس تان شود. این ترس ها خطری برای ما ندارند، بلکه ما شجاعت رویارویی با آنها را نداریم. منطقی تر فکر کنید و در دل سختی بروید. کار هایی را که می ترسید انجام دهید تا ببینید که ترس فقط مانعی برای پیشرفت نکردن شماست. ترس فقط زمانی به ما کمک می کند که جانمان در خطر باشد.

  • اولین فردی که آن را خوشحال می کنید، خودتان نیستید!

دلسوز دیگران بودن همیشه باعث تقویت روابط و افزایش اعتماد به نفس و خودارزشمندی نمی شود. ممکن است در آن لحظه افراد از شما تشکر کنند و احساس خوبی به شما بدهند؛ اما این کاملا موقتی خواهد بود و پس از گذشت زمان این احساس از بین می رود. بهتر است اول از همه دلسوز خودتان باشید و باعث خوشحالی خودتان شوید تا دیگران! این گونه شما به خودتان ارزش داده اید و باعث افزایش عزت نفس تان شده اید.

  • در روابط زناشویی بسیار عجول هستید

یکی از نشانه های عزت نفس پایین عجول بودن در روابط زناشویی است. شما تصور می کنید که همسرتان از بودن با شما لذت نمی برد و جذابیتی برایش ندارید. همین دلیل باعث می شود معاشقه خود را زود تمام کنید. این عجول بودن به خاطر ارزش ندادن به خودتان است.

  • خودتان را به شدت مورد قضاوت قرار می دهید

هنگامی که خودتان را ارزشمند نمی دانید، تمام روابط برای شما عذاب آور است. عدم اعتماد به نفس تان باعث شده است که دیگران از کنارتان بروند و شما تنها بمانید. قضاوت های نادرست در مورد خودتان را کنار بگذارید و خود را دوست داشته باشید. به نیاز هایی که دارید احترام گذاشته و ارزش خود را با قضاوت های بی جا پایین نیاورید.

کمبود عزت نفس با قضاوت خود
  • شکل ارتباطی شما تهاجمی است

معمولا افرادی که از کمبود عزت نفس رنج می برند، در مواقعی که احساس خشم یا ناامیدی دارند از خودشان رفتار های تهاجمی نشان می دهند. پرخاشگری های زیاد و خشم فراوان این افراد از احساساتشان ناشی می شود که باید با تکنیک های مناسب، روش های بروز احساساتشان را تغییر دهند.

  • روابط اجتماعی خوبی با دیگران ندارند

افراد با عزت نفس پایین به دلیل احساس نارضایتی که از خود دارند، نمی توانند با دیگران روابط دوستانه و اجتماعی بر قرار کنند. برخی به دلیل خجالتی بودن و کمبود هایی که دارند نمی توانند با دیگران ارتباط بر قرار کنند؛ اما این مشکل حل نشدنی نیست و می توان با افزایش خودارزشمندی به راحتی این مشکل را حل نمایند. این را بدانید که اگر این مشکل حل نشود، در سنین بالا تر احساس های بدتری به سراغ این افراد می آید و ممکن است به بیماری افسردگی دچار شوند.

  • چارچوب و مرز مشخصی برای خود ندارند

افردی که خودشان را دوست ندارند و با ارزش نمی دانند، حریم شخصی برای خودشان قائل نیستند. این افراد به احتمال زیاد چارچوبی را برای خود مشخص نمی کنند؛ چرا که باور ندارند که باید حد و حدودی برای خود قائل شوند. داشتن حریم خصوصی و چارچوب به شما این امنیت را می دهد که بتوانید با دیگران ارتباط مثبتی داشته باشید. این حریم به دیگران می فهماند که باید به شما و عقایدتان بیش از پیش احترام گذارند. قبل از هر عملی باید باور تان را تغییر دهید تا با استفاده از ضمیر ناخودآگاه بتوانید رفتارتان را تغییر دهید. شما می توانید با خواندن مقاله باور چیست و چه اهمیتی دارد تمام نکات در این باب را بررسی کنید.

  • در روابط مسموم و منفی باقی می مانید

یکی از نشانه های عزت نفس پایین ماندن در روابطی است که هیچ سودی برایتان ندارد و برعکس به شما و شخصیتتان نیز آسیب وارد می کند. بهتر است از این روابط منفی فاصله بگیرید و افرادی که به شما انرژی های بدی می دهند را کم کم کنار بگذارید.

  • خودتان را تحقیر می کنید و ناامید هستید

هنگامی که حرف های تحقیر آمیز و ناامید کننده را به خودتان می زنید، باید بدانید که ارزش و عزت نفس تان را پایین می آورید. کلمات، انرژی و قدرت زیادی دارند، پس در استفاده از کلمات بسیار دقت کنید. سرزنش کردن خود، باعث می شود در ذهنتان تصویر منفی از خودتان شکل گیرد.

  • با تصورات دیگران زندگی نکنید

نگرانی های شما در مورد اینکه “اگر این کارو انجام بدم بقیه چی فکر می کنن” باعث می شود که همیشه در استرس و اضطراب بوده و نتوانید زندگی خوبی را داشته باشید. ترس از تصورات دیگران می تواند باعث عدم پیشرفت شما در زندگی شود و نمی گذارد شما روی اهدافتان تمرکز نمایید.

ترس از خود

  • ترس این را دارید که خود واقعی تان جذابیتی برای دیگران نداشته باشد

افرادی که از عزت نفس پایین رنج می برند همیشه این افکار در ذهنشان است که “نکند اگر بفهمد من این گونه ام از من خوشش نیاید”، “نکند من واقعی جذابیتی برای او نداشته باشم و امثال این افکار. این ترس باعث می وشد خودتان را پشت شخصیت دیگری پنهان کنید و در اکثر مواقع این وانمود کردن است که جذابیتی برای دیگران ندارد. این را بدانید که اصالت و اعتبار شماست که باعث جذابیت شما می شود نه نقش بازی کردن! تلاش کنید در همه مراحل زندگی خوده واقعی تان را به بقیه نشان دهید اینگونه افراد نیز بهتر و بیشتر به شما اطمینان می کنند.

  • زندگی آنقدر هم که فکر می کنید سیاه و سفید نیست!

افراد با عزت نفس پایین، اطمینانی به خود ندارند و همیشه به این فکر می کنند که چیز های اطرافشان چطور باید باشد. تفکرات سیاه و سفید یکی از شیوه های تقلید کورکورانه از افراد مقدر است. شما با رهایی از این تفکرات می توانید آسوده شده و به خودتان سخت نگیرید.

  • در گذشته یا آینده زندگی کردن

یکی از علت های کمبود عزت نفس، زندگی در گذشته و آینده است. تکرار مکرر اشتباعات در ذهن و سرزنش خود باعث می شود نه تنها عزت نفس بلکه اعتماد به نفس خود را نیز از دست بدهید. این را ملکه ذهن خود کنید که در حال زندگی کردن یکی از بهترین روش های ایجاد شادی و صلح است.

  • از کمک خواستن از دیگران ترس دارید

مشاوره گرفتن و مشورت از افرادی که تجربه بیشتری از ما دارند، باعث می شود ما در کارمان شکست نخوریم و بهتر بتوانیم آن را انجام دهیم. افرادی که کمبود عزت نفس دارند، تصور می کنند که با مشاوره گرفتن از دیگران خود را تحقیر کرده اند؛ در صورتی که این کار نشانه قدرت و شهامت شما می باشد. یک مشاور خوب و با تجربه می تواند در درمان زخم های گذشته به شما کمک کند و عادات بد شما را به کمک ان ال پی تغییر دهد و در نتیجه خودارزشمندی و خودباوری تان را بالا ببرد.

  • دسته کم گرفتن توانایی های خود

این دسته از افراد توانایی ها و مهارت های خود را دسته کم گرفته و اهداف شان را در حد خود نمی دانند. این افراد هرگز پی به توانایی ها و استعداد هایشان نمی برند و فرصت های زیادی را در زندگی از دست خواهند داد.

افزایش عزت نفس

افزایش عزت نفس

چگونه عزت نفسمان را افزایش دهیم؟

در مقاله عزت نفس چیست در رابطه با روش های افزایش خودارزشمندی به طور کامل صحبت کرده ایم. برخی از راههایی که می توان با استفاده از آن ویژگی خودارزشمندی را افزایش داد عبارت است از:

  • تغییر افکار منفی و دور کردن آنها از ذهنمان
  • خودتان را دسته کم نگیرید و با مشورت کردن با افراد متخصص استعدادیابی، مهارت های خود را کشف کرده و آنها را تقویت کنید
  • دلسوز خودتان باشید
  • احساسات خود را را مدیریت کنید و نگذارید احساساتتان بر عقلتان چیره شود
  • کار هایی را که دوست دارید انجام دهید و در روز مدت زمان مشخصی را برای خودتان قرار دهید
  • هیچ انسانی کامل نیست و ممکن است دچار اشتباه شود
  • در مسیر رسالت زندگی خود گام بردارید
  • از دیگران همفکری و مشورت بخواهید، مخصوصا در کار هایی که در آن تجربه ای ندارید
  • سعی کنید دوستانی را که عزت نفس بالایی ارند را انتخاب کنید
  • و مهم ترین مورد، همیشه در مورد خودتان مثبت فکر کنید

سخن پایانی

در مقاله نشانه های عزت نفس پایین دریافتیم که ۲۵ علت می تواند عامل کاهش عزت نفسمان باشد که با دانستن آنها می توانیم از آسیب هایی که به زندگی مان می رساند، پیشگیری نماییم. ارزش دادن و عشق ورزیدن به خودمان باعث می شود که دیگران نیز بیشتر با ما حس راحتی کنند و ما را دوست داشته باشند؛ چرا که از ما ارتعاشات و انرژی خوب و مثبتی را دریافت می کنند.

کلمات انرژی های مختلفی دارند. برخی از آنها می تواند انسانی را از شکست نجات داده و برخی دیگر می تواند انسانی را نابود سازد. پس همیشه قبل از اینکه جمله، عبارت و یا کلمه را بگویید به عواقبی که در پی دارد خوب فکر کنید و سپس آن را بیان نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *